Mus z twarożku, łososia i ogórka*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Mus z twarożku, łososia i ogórka

Zostało mi trochę sera i kremówki po pieczeniu sernika, więc wymyśliłam, by zrobić na przystawkę mus z łososiem i ogórkiem.
Bardzo smaczny mi wyszedł, więc zapisuję proporcje, póki pamiętam.
Wyszło mi dziesięć porcji.

Składniki:
250 g białego sera 3-krotnie mielonego (z wiaderka) lub gęstego homogenizowanego
150 g wędzonego łososia
1/2 ogórka szklarniowego (umytego, ze skórką)
2 czubate łyżki posiekanego koperku
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
100 ml śmietanki kremówki 30%
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Zmiksować twaróg z posiekanym łososiem i ogórkiem na gładką masę, dodać koperek, chwilę jeszcze pomiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sporą ilością soku z cytryny. Rozpuścić żelatynę we wrzątku, zahartować po łyżce z masą serową i dokładnie z nią wymieszać. Ubić kremówkę, wymieszać delikatnie z masą. Rozłożyć ją do przygotowanych foremek (u mnie silikonowa forma w kształcie różyczek). Odstawić w chłodne miejsce do zastudzenia.

mus_z_lososia__ogórka_i_twaro_ku.jpg
 

Załączniki

  • mus_z_lososia__ogórka_i_twaro_ku.jpg
    mus_z_lososia__ogórka_i_twaro_ku.jpg
    95.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: