Puszysty omlet z bananami*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
omlet_bananowy.JPG

3 jajka rozm. L
3 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka roztopionego masła
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany

1 łyżka masła do smażenia

Jajka utrzeć dokładnie z cukrem za pomocą robota kuchennego. Mleko lekko podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Letnie mleko z masłem dodać do jajek, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie razem zmiksować.

Banany obrać, pokroić cienko w plastry.

Na dużej patelni (ok. 24 cm) rozpuścić masło. Plastry bananów ułożyć dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Chwilę smażyć, po czym wlać na nie równą warstwą całe przygotowane wcześniej ciasto.

Smażyć na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, aż spód będzie rumiany. Wówczas przeciąć omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwrócić ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła.

Gdy druga strona będzie rumiana a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdjąć omlet z patelni.

Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.
 

Załączniki

  • omlet_bananowy.JPG
    omlet_bananowy.JPG
    102.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: