Jajecznicę z reguły podajemy na śniadanie, ale w tej wiosennej i letniej wersji może z młodymi ziemniakami stanowić też danie obiadowe lub kolacyjne. Pomysł na jajka od zielononóżek jest o tyle oryginalny, co na co dzień nieosiągalny. W oryginalnym przepisie (czasopismo „Bistro” ) jako dodatek zalecana jest bagietka, co sugeruje danie kolacyjne i w takiej formie je jadłam. W każdym bądź razie w każdym z tych wydań, godne jest polecenia. Z podanych ingrediencji jajecznicy wystarczy dla 4 osób.
Składniki
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 30 dkg świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- odrobina soku z cytryny
- 8 jajek
- 2 łyżki szczypiorku
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, rumienimy na maśle, dodajemy umyty, osączony szpinak. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy parę kropel soku z cytryny. Jajka roztrzepujemy z solą i wodą (najwyżej 2 – 3 łyżki) Wlewamy do szpinaku, mieszamy. Podajemy jajecznicę posypaną szczypiorkiem, z ćwiartkami pomidora, z solą i pieprzem, polanego łyżką octu balsamicznego wymieszanego z łyżką płynnego miodu Do tego świeża bułka. Smacznego
Składniki
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 30 dkg świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- odrobina soku z cytryny
- 8 jajek
- 2 łyżki szczypiorku
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, rumienimy na maśle, dodajemy umyty, osączony szpinak. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy parę kropel soku z cytryny. Jajka roztrzepujemy z solą i wodą (najwyżej 2 – 3 łyżki) Wlewamy do szpinaku, mieszamy. Podajemy jajecznicę posypaną szczypiorkiem, z ćwiartkami pomidora, z solą i pieprzem, polanego łyżką octu balsamicznego wymieszanego z łyżką płynnego miodu Do tego świeża bułka. Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: