Kalarepa faszerowana*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
8-10 kalarepek
12 dag mięsa mielonego
kromka bułki
małe jajko
sól, pieprz, duża łyżka zielonej pietruszki lub koperku
6 dag tłuszczu
1-3 pomidory
płaska łyżeczka mąki

Kalarepy obrać skroić z wierzchu, wydrążyć łyżeczką zostawiając ok. 1 cm grubości ścianki.
Mięso wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, zieleniną i przyprawami. Napełnić kalarepki mięsem, ułozżyć w płaskim szerokim naczyniu, dodać połowę tłuszczu, wydrążone kawałki kalarepek, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Resztę tłuszczu stopić wymieszać z mąką, podprawić sos gdy kalarepka będzie miękka ( po ok.25-30 min. Do doprawionego sosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, zagotować.