Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem, pomidorami, czosnkiem i imbirem

Bardzo smaczne danie jednogarnkowe na letni obiad lub kolację.
Przepis znalazła kilka lat temu moja mama w jakiejś gazecie, ale niestety nie zachowała źródła.

Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa (w oryginale - wołowiny, ale jadłam też z chudej wieprzowiny i mięsa indyczego)
1/2 kg fasolki szparagowej, pokrojonej na spore kawałki
4 duże cebule, drobno posiekane
główka czosnku
4 duże pomidory, odfiletowane i pokrojone
sól, pieprz do smaku
płaska łyżka mielonego imbiru (jesli ktoś się obawia, że będzie za ostro, można dać mniej i próbować)
pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
woda lub bulion do podlania mięsa

Wykonanie:
W głębokiej patelni lub w woku podsmażyć/ poddusić cebulę, dodać mięso i rozdrobniony czosnek, podsmażyć, podlać wodą/bulionem i udusić niemal do miękkości mięsa.
Dodać fasolkę, podlać płynem, dusić do miękkości fasolki. Dodać pomidory, imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać posiekaną natkę.
Fasolkę można też ugotować oddzielnie al dente i krótko poddusić z mięsem i pomidorami.
Gęstość tego dania może być różna. Mama zwykle gotuje fasolkę oddzielnie, więc jej potrawa jest gęściejsza, do jedzenia widelcem, jak ta:

mięso_z_fasolk__i_imbirem.jpg

Mnie się zdarza chlapnąć ciut więcej bulionu (albo jak wczoraj - pomidorów z sokiem), więc mam czasem danie do miseczki:

mięso_z_fasolk__i_imbirem1.jpg

Bez względu na konsystencję, smak jest znakomity.
Na zdjęciach danie z mielonego mięsa z indyka i bulionu z indyczego gnata.
 

Załączniki

  • mięso_z_fasolk__i_imbirem.jpg
    mięso_z_fasolk__i_imbirem.jpg
    94.3 KB · Wyświetleń: 1
  • mięso_z_fasolk__i_imbirem1.jpg
    mięso_z_fasolk__i_imbirem1.jpg
    87.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Dziękuję!
icon_smile.gif

Do zrobienia w przyszłym tygodniu!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Dziś w ramach eksperymentu zamiast imbirem doprawiłam ziołami dalmatyńskimi i też wyszło smacznie.