Chow mein po wegetariansku
Jako dodatek do potraw lub jako osobne danie
25 dag chinskiego makaronu jajecznego
2 galazki selera naciowego
kielki bambusa( garsc)
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
3 zabki czosnku- zmiazdzone
1 cebula- pokrojona na cienkie plasterki
20 dag malych pieczarek( cale)
1 lyzka jasnego sosu sojowego
2 lyzki ciemnego sosu sojowego
2 lyzeczki startego korzenia imbiru
3 lyzki bulionu z kurczaka
1 lyzka ryzowego wina lub dry sherry
1 lyzeczka cukru
10 dag kielkow fasolowych
DO posypania- kolendra
Makaron jajeczny moczyc we wrzatku przez 3-5 minut ( nalezy uwazac zeby nie byl za miekki, 5 minut moze sie okazac za duzo).Nastepnie przelozyc do zimnej wody i tam pozostawic do momentu az makaron bedzie nam znowu potrzebny
Seler neciowy pokroic na ukos na male kawalki.Bambusa na cienkie paseczki.Rozegrzac wok , wlac olej. Kiedy goracy dodac czosnek- stir fry przez okolo 10 sekund. Nastepnie dodac cebule, seler, pieczarki i bambusa- stir fry przez kolejne 5 minut .Odcedzic makaron, przelozyc do woka- stir fry przez minute, dodac reszte sklednikow oprocz fasolowych kielkow. Po 2 minutach takiego gotowania na goracym ogniu dodac kielki- wszystko razem wymieszac .
Posypac kolendra
Uwagi:
- uwazac na makaron
- dry sherry lub ryzowy ocet musza byc aby danie smakowalo tak jak powinno
Jako dodatek do potraw lub jako osobne danie
25 dag chinskiego makaronu jajecznego
2 galazki selera naciowego
kielki bambusa( garsc)
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
3 zabki czosnku- zmiazdzone
1 cebula- pokrojona na cienkie plasterki
20 dag malych pieczarek( cale)
1 lyzka jasnego sosu sojowego
2 lyzki ciemnego sosu sojowego
2 lyzeczki startego korzenia imbiru
3 lyzki bulionu z kurczaka
1 lyzka ryzowego wina lub dry sherry
1 lyzeczka cukru
10 dag kielkow fasolowych
DO posypania- kolendra
Makaron jajeczny moczyc we wrzatku przez 3-5 minut ( nalezy uwazac zeby nie byl za miekki, 5 minut moze sie okazac za duzo).Nastepnie przelozyc do zimnej wody i tam pozostawic do momentu az makaron bedzie nam znowu potrzebny
Seler neciowy pokroic na ukos na male kawalki.Bambusa na cienkie paseczki.Rozegrzac wok , wlac olej. Kiedy goracy dodac czosnek- stir fry przez okolo 10 sekund. Nastepnie dodac cebule, seler, pieczarki i bambusa- stir fry przez kolejne 5 minut .Odcedzic makaron, przelozyc do woka- stir fry przez minute, dodac reszte sklednikow oprocz fasolowych kielkow. Po 2 minutach takiego gotowania na goracym ogniu dodac kielki- wszystko razem wymieszac .
Posypac kolendra
Uwagi:
- uwazac na makaron
- dry sherry lub ryzowy ocet musza byc aby danie smakowalo tak jak powinno
Ostatnią edycję dokonał moderator: