Spatzle

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Do pikantnych zeberek wrecz niezbedne, serwowane z kapusta kiszona zasmazana najpyszniejsze. Mozna rowniez z wysmazona sloninka lub boczkiem i cebulka jako osobne danie.

350g maki
duza szczypta soli
2 jajka
1 szklanka wody z mlekiem
1 lyzka oleju slonecznikowego


Make przesiewam do miski wraz sola. Na srodku, do dolka, wbijam jajka i roztrzepuje je trzepaczka, stopniowo wrabiajac make. Powoli dolewam wode z mlekiem, caly czas ubiajac i powoli wrabiajac make. Gdy skladniki polacza sie, ubijam tak dlugo az w ciescie powstaja pecherzyki powietrza. Wtedy dodaje lyzke oleju i nadal ubijam.

W garnku zagotowuje wode z sola i gdy zawrze, za pomoca silikonowej/miekkiej lyzki prosto z miski do garnka zsuwam porcje ciasta. Miekka lyzka jest wygodna i powstaja piekne niezbyt grube kluseczki. Gdy wszytkie spatzle wyplyna na powierzchnie, gotuje 3 minuty. Ciasto z reguly dziele na dwie porcje i najpierw gotuje jedna potem druga, zeby w garnku nie bylo tloczno. Gotowe wymuje lyzka perforowana i przeplukuje goraca woda. Odcedzam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Noooooo! Mniam!
icon_smile.gif

A jakiej gęstości ciasto powinno być? Coś jak gęsta śmietana chyba, z tego, co pamiętam.
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
uwielbiam Spätzle, wywprobowalam wiele przepisow i w koncu w moim zeszycie zostal jeden. Nie ma w nim ani oleju ani mleka ;)

Polecam zakup specjalnej tarki do Spätzli jako pamiatka z wycieczki na Bawarie ;)
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
To dopisz swój przepis!
Ja kiedyś robiłam z przepisu koleżanki-Niemki, ale już nie pamiętam...
A do Bawarii się nie wybieram, niestety
icon_sad.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Moniak @ 18 Feb 2015, 20:19 ) index.php?act=findpost&pid=1563700Noooooo! Mniam!
icon_smile.gif

A jakiej gęstości ciasto powinno być? Coś jak gęsta śmietana chyba, z tego, co pamiętam.
Tak, jak gesta smietana, moze odrobine nieco luzniejsze robie. Wyprobuj jaka konsystencja bedzie ci najbardziej odpowiadac.

No i smacznego zycze.