Chleb kulikowski wersja qd

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Kasha, przyznam się, że też się zastanawiałam po co tam jest ciut zakwasu. Ja dodałam, bo mam. Trzeba poczekać na opinię autorki.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,759
1,160
113
hazo @ 7 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566754Kasha, przyznam się, że też się zastanawiałam po co tam jest ciut zakwasu.
Ciut zakwasu służy do lekkiego stonowania tej niewielkiej ilości mąki żytniej. Próbowalam zakwaszać tę make , kiedy tylko ostygla po zaparzeniu - dodawalam zakwas do kisielku i nieslychanie szybko widzialam reakcję podrastania zawartości. Nie mialo to , jak sie potem okazalo, wplywu na miekisz czy smak w porównaniu z dodawaniem zakwasu bezpośrednio do miski z maką.
Żurkowo nie próbowalam, zawsze mi sie wydaje, że żurek nie jest tak aktywny jak gesty zakwas. No ale nie jestem wszechwiedząca
icon_smile.gif

Spróbuj, zdasz relację
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
qd @ 7 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566763Ciut zakwasu służy do lekkiego stonowania tej niewielkiej ilości mąki żytniej. Próbowalam zakwaszać tę make , kiedy tylko ostygla po zaparzeniu - dodawalam zakwas do kisielku i nieslychanie szybko widzialam reakcję podrastania zawartości. Nie mialo to , jak sie potem okazalo, wplywu na miekisz czy smak w porównaniu z dodawaniem zakwasu bezpośrednio do miski z maką.
Żurkowo nie próbowalam, zawsze mi sie wydaje, że żurek nie jest tak aktywny jak gesty zakwas. No ale nie jestem wszechwiedząca
icon_smile.gif

Spróbuj, zdasz relację
icon_smile.gif
dziękuję za odpowiedź, żurek wyszedł, chyba zrobię troszkę zakwasu,
jakoś nie mam do niego szczęścia, psuje się okropnie, podchodzi czarną wodą i jest gorzki
z żurem będę próbować
fiesgrins.gif
raczej pomyślałam bardziej o zapachu niż jakimś tam jego działaniu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,759
1,160
113
kasha @ 9 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1567105dziękuję za odpowiedź, żurek wyszedł, chyba zrobię troszkę zakwasu,
jakoś nie mam do niego szczęścia, psuje się okropnie, podchodzi czarną wodą i jest gorzki
z żurem będę próbować
fiesgrins.gif
raczej pomyślałam bardziej o zapachu niż jakimś tam jego działaniu
No to trzymam kciuki! Ewewntualnie moge podeslac troche suchego zakwasu. Mnie sie trafil jakis bardzo dobry szczep, trzyma sie znakomicie o ponad 7 lat.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Chlebek w piec poszedł
fiesgrins.gif


Chlebek jest dobry, a byłby bardzo dobry jak bym nie zapomniała o dodaniu do ciasta soli
ugly_08.gif
ugly_08.gif
ugly_08.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,622
2,900
113
A ja o nim prawie zapomniałam. :( Ostatnio piekę sporadycznie i chętniej tostowy, bo o tej porze roku ma wieksze powodzenie. :)
 
  • Like
Reakcje: janie

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,759
1,160
113
Zorientowałam się, że właściwie piekę go tylko dla gości, którzy mają problemy z gryzieniem - oni bardzo doceniają ten lekki chleb z cienką skórką.