hazo @ 7 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1566754Kasha, przyznam się, że też się zastanawiałam po co tam jest ciut zakwasu.Ciut zakwasu służy do lekkiego stonowania tej niewielkiej ilości mąki żytniej. Próbowalam zakwaszać tę make , kiedy tylko ostygla po zaparzeniu - dodawalam zakwas do kisielku i nieslychanie szybko widzialam reakcję podrastania zawartości. Nie mialo to , jak sie potem okazalo, wplywu na miekisz czy smak w porównaniu z dodawaniem zakwasu bezpośrednio do miski z maką.
Żurkowo nie próbowalam, zawsze mi sie wydaje, że żurek nie jest tak aktywny jak gesty zakwas. No ale nie jestem wszechwiedząca
Spróbuj, zdasz relację
qd @ 7 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1566763Ciut zakwasu służy do lekkiego stonowania tej niewielkiej ilości mąki żytniej. Próbowalam zakwaszać tę make , kiedy tylko ostygla po zaparzeniu - dodawalam zakwas do kisielku i nieslychanie szybko widzialam reakcję podrastania zawartości. Nie mialo to , jak sie potem okazalo, wplywu na miekisz czy smak w porównaniu z dodawaniem zakwasu bezpośrednio do miski z maką.
Żurkowo nie próbowalam, zawsze mi sie wydaje, że żurek nie jest tak aktywny jak gesty zakwas. No ale nie jestem wszechwiedząca
Spróbuj, zdasz relacjędziękuję za odpowiedź, żurek wyszedł, chyba zrobię troszkę zakwasu,
jakoś nie mam do niego szczęścia, psuje się okropnie, podchodzi czarną wodą i jest gorzki
z żurem będę próbowaćraczej pomyślałam bardziej o zapachu niż jakimś tam jego działaniu
kasha @ 9 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1567105dziękuję za odpowiedź, żurek wyszedł, chyba zrobię troszkę zakwasu,
jakoś nie mam do niego szczęścia, psuje się okropnie, podchodzi czarną wodą i jest gorzki
z żurem będę próbowaćraczej pomyślałam bardziej o zapachu niż jakimś tam jego działaniuNo to trzymam kciuki! Ewewntualnie moge podeslac troche suchego zakwasu. Mnie sie trafil jakis bardzo dobry szczep, trzyma sie znakomicie o ponad 7 lat.
qd @ 9 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1567118No to trzymam kciuki! Ewewntualnie moge podeslac troche suchego zakwasu. Mnie sie trafil jakis bardzo dobry szczep, trzyma sie znakomicie o ponad 7 lat.Dzisiaj mąż się nade mną zlitował, poszedł na targ po mąkę i nastawiłam zakwas,
już się oblizuję pod wąsem na myśl o smaku chlebka Twego
kasha @ 20 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1568852Dzisiaj mąż się nade mną zlitował, poszedł na targ po mąkę i nastawiłam zakwas,
już się oblizuję pod wąsem na myśl o smaku chlebka TwegoNo to trzymam bardzo mocno kciuki, zeby niespodzianek nie było!
A ja piekę głównie dla Syna który podobno w parę godzin potrafi zjeść 2 szt.Zorientowałam się, że właściwie piekę go tylko dla gości, którzy mają problemy z gryzieniem - oni bardzo doceniają ten lekki chleb z cienką skórką.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia