Bakłażany z sosem maślankowym

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Przepis pochodzi z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi.

2 duże, długie bakłażany
80 ml oliwy
1,5 łyżeczki listków tymianku cytrynowego i kilka gałązek dla dekoracji (u mnie zwykły plus sok z cytryny)
1 granat
1 łyżeczka za'ataru*
sól morska
pieprz

Na sos:
140 ml maślanki
100 g jogurtu greckiego
1,5 łyżki oliwy, plus kapka do skropienia na koniec
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
szczypta soli


Bakłażany przeciąć wzdłuż. Każdą połówkę ponacinać głęboko w skośną kratkę, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić skórki. Miąższ smarować oliwą, aż cała zostanie wchłonięta. Następnie posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 35-40 minut (miąższ powinien być miękki i przyrumieniony). Wyjąć z piekarnika i zupełnie wystudzić.

Składniki sosu dokładnie wymieszać, ewentualnie dosmaczyć.

Wystudzone bakłażany polać sosem, posypać za'atarem, pestkami granatu, ozdobić gałązkami tymianku i kilkoma kroplami oliwy.

*nie wiem, czy chodziło o mieszankę przypraw, czy sam za'atar, u mnie była mieszanka domowej roboty (tymianek, podprażony sezam, sumak, sól).

Roboty mało, a danie pyszne i atrakcyjne dla oka, więc gorąco je polecam.

1_DSC_4054.JPG
 

Załączniki

  • 1_DSC_4054.JPG
    1_DSC_4054.JPG
    437 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Wlasnie natknelam sie na filmik do tego przepisu.
icon_smile.gif



Jak smakuje sumak? Nie mam za´ataru, sumaka tez nie, a oberzyny zakupione. Robic bez? Bedzie smakowalo?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Super! Dziekuje za podpowiedz
icon_smile.gif
Bedzie na kolacje!
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Pewnie już za późno, ale ja bym jeszcze dodała trochę skórki otartej z cytryny.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Nie za pozno
icon_smile.gif
Dziekuje za typ. Jutro zrobie, dzis przedluzyly nam sie zakupy i po powrocie juz nic mi sie nie chcialo.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Zrobione, zjedzone, pyszne, do powtorki!
Dziekuje za przepis
icon_smile.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Matko z corka! Znalazlam dzis owoc granatu, ktory specjalnie do tego przepisu kupilam
icon_redface.gif


Ksiazke Ottholenghi w niemieckiej wersji juz mam, wiec zaraz po urlopie zaczynam probowac.
icon_smile.gif

A poza tym wszystkie przepisy, ktore wstawiasz, bardzo mi odpowiadaja
icon_smile.gif
Chyba mamy podobne kubki ;)

 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Bardzo mi miło Mexi
icon_smile.gif
. Dobrze wiedzieć, kto ma podobne kubki
fiesgrins.gif
.

Niezłe z tym granatem
rofl.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Maślaków chyba bym nie łączyła z granatami, aż tak odważna nie jestem
fiesgrins.gif