- Lis 28, 2005
- 33,934
- 6,344
- 113
Ciasteczka owsiane bez cukru
Przepis (pod nazwą otrębuski) znalazłam niedawno w jakiejś babskiej gazecie u fryzjera.
Składniki:
1 szklanka otrąb owsianych lub orkiszowych (dałam jedne i drugie)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka rodzynek (lub rodzynek, żurawin i moreli) - ja dałam po połowie rodzynek i żurawin (z samymi rodzynkami będą słodsze)
1 szklanka mąki (dałam 1/2 szklanki mielonych migdałów, 1/4 szklanki mąki kokosowej i 1/4 szklanki mąki orkiszowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 szklanka soku jabłkowego
1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre - w drugiej, połączyć.
Wilgotnymi rękami formować spłaszczone kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach C 10 minut (ja piekłam 16 minut w 195 stopniach).
Wyszło mi 30 ciasteczek.
Od siebie sypnęłam jeszcze po garści płatków migdałowych i ziaren słonecznika.

Przepis (pod nazwą otrębuski) znalazłam niedawno w jakiejś babskiej gazecie u fryzjera.
Składniki:
1 szklanka otrąb owsianych lub orkiszowych (dałam jedne i drugie)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka rodzynek (lub rodzynek, żurawin i moreli) - ja dałam po połowie rodzynek i żurawin (z samymi rodzynkami będą słodsze)
1 szklanka mąki (dałam 1/2 szklanki mielonych migdałów, 1/4 szklanki mąki kokosowej i 1/4 szklanki mąki orkiszowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 szklanka soku jabłkowego
1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre - w drugiej, połączyć.
Wilgotnymi rękami formować spłaszczone kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach C 10 minut (ja piekłam 16 minut w 195 stopniach).
Wyszło mi 30 ciasteczek.
Od siebie sypnęłam jeszcze po garści płatków migdałowych i ziaren słonecznika.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: