Ormianskie pierozki z cukinia

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,274
1,562
113
Robiłam dzisiaj, bardzo smaczne. Aniutko, jaka to jest średnia cukinia? Bo ja miałam taką długości około 20-25 cm i po odciśnięciu soku dostała mi smętna kupka i w sumie mało miałam tego nadzienia.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Na podwojna porcje aniutkowego przepisu wzielam dwie cukinie, spore, o lacznej wadze 550g. Przepisowo zostawilam posolone na sicie 20 min i odcisnelam, ale za bardzo nie wyzymalam
icon_wink.gif
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,082
1,506
113
Mojej cukinii nie wazylam, ale byla srednia po amerykansku ;) tzn. pewnie troche wieksza niz polska srednia.

Nie wiem z czym sie powinno te pierozki podawac, ale Ormianie do wszytskiego jedza jogurt i swieze warzywa (pomidory, ogorki, papryke + mnostwo swiezutkich ziol).
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,274
1,562
113
tatter @ 19 Jun 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1579516Na podwojna porcje aniutkowego przepisu wzielam dwie cukinie, spore, o lacznej wadze 550g. Przepisowo zostawilam posolone na sicie 20 min i odcisnelam, ale za bardzo nie wyzymalam
icon_wink.gif
Napisane było w przepisie, żeby bardzo dokładnie odcisnąć, więc odcisnęłam bardzo dokładnie
fiesgrins.gif
. A ja mam moc w ręcach.

Aniutka @ 19 Jun 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1579520Mojej cukinii nie wazylam, ale byla srednia po amerykansku ;) tzn. pewnie troche wieksza niz polska srednia.
Pewnie ze cztery razy większa
rofl.gif
.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Pyszne.

Do nadzienia miałam dodać bryndzę, ale diabeł ogonem nakrył, więc wtarłam więcej Halloumi. I dodałam ciutek suszonej chilli. Mlask!
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,274
1,562
113
Aniutko, podziel się jeszcze jakimś przepisem z tej książki, co? Najlepiej wege
anbetung.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zrobiłam dziś z 2 porcji - cała taca mi wyszła!
icon_lol.gif

Smaczne, fajne ciasto - pokombinuję z nadzieniami. To cukiniowe coś mi powyłaziło z niektórych pierożków, może za mokre było, a może ciasto za cienkie wałkowałam - nie wiem
gruebel_2.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
To fakt - ogólnie ciasto super
icon_smile.gif

Ja nie chciałam za grubego wałkować, bo się bałam że się spiecze i może będzie twarde na końcach - a to nie ma się czego bać, można robić grubsze spokojnie, bo koniuszki kruche ale wcale nie twarde.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,274
1,562
113
Ja robiłam takie ciut grubsze (2-3 mm) bo nadzienia miałam mało. Też mi się niektóre otworzyły, ale nic nie wypłynęło. No ale mój farsz nie był mokry
fiesgrins.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobione, zjedzone :)Smakowite!


Kilka się otwarło w czasie pieczenia, ale farsz nie popłynął.
Muszę jeszcze dopasować przyprawy pod moje podniebienie, albo więcej doprawić, albo wyraźniejszy ser dodać.

Dziekuję za fajny przepis!
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,082
1,506
113
Bede wpisywac. A cos konkretnie Was interesuje? Czy wege jak leci?

Ciesze sie, ze pierozki smakuja
icon_smile.gif
Mi sie wcale nie otwieraly, a zlepialam byle jak z dzieckiem u boku, ktore bardzo chcialo "pomagac".
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,082
1,506
113
OK. postaram sie robic i wpisywac
icon_smile.gif
Shinju, a Ty nie wybierasz sie czasem do Armenii? Pamietam, ze kiedys pytalas o Armenie i Gruzje wlasnie.
 

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Dzis zrobilam i tez w kilku wylazla mi cukinia. Zrobilam z podwojnej porcji i farsz mi jeszcze zostal,jutro powtorka.Dziekuje za przepis.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,116
113
Dziś zrobilam. Farsz bardzo fajny. Z ciastem sie nie polubilam. Jak dla mnie zdecydowanie za tluste ( a i tak zmniejszylam nieco ilośc tluszczu, dalam 90 g i 1/2 lyzki oliwy). Bedę jeszcze robić z innym ciastem ( farszu mi zostalo).

Na wszelki wypadek zrobilam nacięcia na pieroźkach ( kleilam okrągle z dwóch placuszków) i nie porozlazily mi się, choć farsz lekko wylazł z ciasta.