Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh

przepis Pascala z Kuchni Lidla

Szas_yki_z__ososia.JPG

4 filety z łososia, umyte i oczyszczone

Marynata
1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 szalotka, posiekana
skórka i sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
1 ząbek czosnku, posiekany
1 pęczek kolendry, umytej i posiekanej (niewielką ilość zostawiamy do tabbouleh)
1/2 pęczka bazylii, umytej i posiekanej (niewielką ilość zostawiamy do tabbouleh)
4-6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz

Tabbouleh
sól
6 łyżek oliwy z oliwek
200 g kaszy kuskus
2 pęczki natki pietruszki, umytej, drobno posiekanej
4 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę
1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
sok z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 pęczki mięty, umytej, porwanej na drobne kawałki

Marynowane filety z łososia

Filety z łososia kroimy na 4 równe, długie paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Wszystkie składniki marynaty dokładnie z sobą mieszamy. Marynujemy szaszłyki około 20 minut w lodówce.

Tabbouleh

Kaszę zalewamy mieszanką wrzątku,( tyle wody co kaszki) soli i 3 łyżek oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia. Posiekaną pietruszkę z bazylią przekładamy do miski, dodajemy pomidory, kminek, sok z cytryny, miętę, kuskus i 3 łyżki oliwy, mieszamy, przykrywamy folią, odstawiamy.

Szaszłyki grillujemy metodą bezpośrednią, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z tabbouleh.

Ps Wideo pod linkiem http://kuchnialidla.pl/product/szaszlyki-z...nskim-tabbouleh
ps 2. Szaszłyki nadają się także drugiego dnia . Wystarczy je tylko delikatnie skropić oliwą i podgrzać w mikrofalówce.
 

Załączniki

  • Szas_yki_z__ososia.JPG
    Szas_yki_z__ososia.JPG
    214.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator: