Kurczak Adobado

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dopisalam w przepisie sol.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzięki tatter

koszyczek_rozyczek_dla_ciebie_2.jpg








 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Upiekłam. Mięso marynowałam bez skóry. Sos przed podaniem zblenderowałam, aby go ładnie zagęścić pieczoną, mrożoną papryką, którą szczodrą ręką dodałam pod koniec pieczenia. Zupełnie zapomniałam o pomidorach, choć je wcześniej przygotowałam, a mimo to jest bardzo smaczny. Ponieważ potrawy zostało mi jeszcze na jutro, dodam do jutrzejszej porcji i porównam smaki.
Podałam z tatterowymi kulkami z batatów i zieloną fasolką szparagową.
Zdjęcia byle jakie, bo pstryknięte na szybko:

kurczak_adobado.jpg

kurczak_adobado_i_kulki_z_batatów.jpg
 

Załączniki

  • kurczak_adobado_i_kulki_z_batatów.jpg
    kurczak_adobado_i_kulki_z_batatów.jpg
    85.2 KB · Wyświetleń: 0
  • kurczak_adobado.jpg
    kurczak_adobado.jpg
    82.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Ponieważ mam zamian zrobić, jak tylko zjemy wieprzową łopatkę, co czeka na zmiłowanie, to chciałam się upewnić: w marynacie jest kminek czy kumin? Mi to bardziej podchodzi pod kumin?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Anno, ja dałam kumin. W wielu polskich czasopismach czy książkach z dawnych lat podczas tłumaczenia przepisów mylono kumin z kminkiem, bo wówczas ten pierwszy był u nas zupełnie nieznany i niedostępny, ale wydaje mi się, że do tej potrawy bardziej pasuje. Kminek mi się kojarzy głównie z CK- kuchnią, czyli kuchnią dawnych Austro -Węgier.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Anno, jestem przekonana, że lepiej pasuje kumin
icon_smile.gif
Joanna z resztą napisała w czym rzecz. Tak to już jest z tymi tłumaczeniami (ostatnio oglądam program kulinarny, kucharz wyciska limonkę, mówi że wyciska limonkę, a tłumacz oczywiście mówi że wyciska cytrynę...
dump.gif
). Ja w takich przepisach, pochodzących z nieco starszych polskich źródeł zamieniam zawsze ten "kminek" na "kumin".
icon_smile.gif


Pomysł Joanny ze zmiksowanie sosu bardzo mi się podoba. Przepis wypróbuję jak tylko wyjem zapasy z lodówki
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Joanna @ 13 Oct 2015, 14:03 ) index.php?act=findpost&pid=1592208Upiekłam. Mięso marynowałam bez skóry. Sos przed podaniem zblenderowałam, aby go ładnie zagęścić pieczoną, mrożoną papryką, którą szczodrą ręką dodałam pod koniec pieczenia. Zupełnie zapomniałam o pomidorach, choć je wcześniej przygotowałam, a mimo to jest bardzo smaczny. Ponieważ potrawy zostało mi jeszcze na jutro, dodam do jutrzejszej porcji i porównam smaki.
Podałam z tatterowymi kulkami z batatów i zieloną fasolką szparagową.
Zdjęcia byle jakie, bo pstryknięte na szybko:
Moje mieso rowniez bylo bez skory, ale ja nigdy nie dusze kurczakow z. Jedyny kurczak ze skora to pieczony lub grillowany ( w tym przypadku rowniez nie zawsze).
Twoj sos, Joanno, wyglada znakomicie.


QUOTE (Joanna @ 13 Oct 2015, 14:33 ) index.php?act=findpost&pid=1592213Anno, ja dałam kumin. W wielu polskich czasopismach czy książkach z dawnych lat podczas tłumaczenia przepisów mylono kumin z kminkiem, bo wówczas ten pierwszy był u nas zupełnie nieznany i niedostępny, ale wydaje mi się, że do tej potrawy bardziej pasuje. Kminek mi się kojarzy głównie z CK kuchnią.
icon_smile.gif
I bardzo slusznie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Tak myślałam, no to się upewniłam. Dziękuję za odpowiedzi. A można to poprawić w pierwszym poście seniorki, żeby nie było wątpliwości?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mozna, ale poczekajmy co na to seniorka. Skrobne do niej.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Ja myślę, że co najwyżej można dodać jako dodatek - by każdy zdecydował czego użyje. W końcu Seniorka zapewne zrobiła zgodnie z przepisem i wyszło smacznie skoro zdecydowała się podzielić
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
tatter @ 13 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1592248Mozna, ale poczekajmy co na to seniorka. Skrobne do niej.
Seniorka technicznie jest zielona jak łąka, więc odpowie tutaj Pogoniłyście mnie nieżle. W końcu znalazłam te "Smaki i aromaty", sprawdziłam skład i wszystko się zgadzało. Zresztą już przy gotowaniu miałam obiekcje, jak przyjmiecie ten kminek. Mnie on zupełnie nie przeszkadza, ale wiem, że sporo osób go unika. Joanna dała kumin i też było dobre. Przepis zamieściłam, bo danie wyszło bardzo smaczne. Następnym razem spróbuję z kuminem.
A dzisiaj kto chce poczytać o tych dwu przyprawach, zapraszam tutaj
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
W takim razie, jak zasugerowala shinjiu, dopisze kumin w przepisie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Wersja z pomidorami, równie pyszna:

kurczak_adobado1.jpg


EDIT: 2015 -10-16
Do marynaty trafiła nowa porcja, tym razem górne części udek.
 

Załączniki

  • kurczak_adobado1.jpg
    kurczak_adobado1.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: