Tulski piernik

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Tulski piernik

p1.jpg

*1 szklanka cukru
*2 jajka
*100 g miękkiej margaryny
*1 łyżeczka sody
*2-3 łyżki miodu
*sól na końcu noża
*około 3 szklanek mąki(tyle,aby otrzymać elastyczne ciasto)

Przyprawy:
*1 łyżka cynamonu
*3/4 łyżeczki imbiru
*szczypta goździków
*1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
*anyż i ziele angielskie na końcu noża

powidła (gęste)

W głębokim naczyniu mieszamy margarynę,jajka,cukier,sól,przyprawy,miód,sodę.
Naczynie umieszczamy w większym garnku z gorącą wodą i mieszamy 10 minut do uzyskania jednolitej masy.
Zdejmujemy garnek z wodnej łaźni,dodajemy mąkę,wyrabiamy ciasto (musi być elastyczne)
Ciasto dzielimy na 2 części,wałkujemy na grubość 4-5 mm.
Pierwszy placek smarujemy powidłami ,ważne aby były gęste,nakrywamy drugim plackiem,brzegi zlepiamy.
Piec w 180 C przez 20 minut.

Ja poszłam na łatwiznę i w garnku podgrzałam masło,cukier,miód, jak trochę przestygło,to wmieszałam sól,przyprawy,sodę i roztrzepane jajka,a na końcu dosypywałam mąkę.
Resztę wyrobiłam na stolnicy.
Przy wałkowaniu trochę sie rwało,więc pierwszy placek włożyłam na blachę,potem powidła i nakryłam drugim plackiem w kawałkach .

http://alex-povar.blogspot.ru/2015/02/pryaniki.html
 

Załączniki

  • p1.jpg
    p1.jpg
    79.1 KB · Wyświetleń: 92
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,339
3,586
113
Janka @ 17 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1592682*1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki, nie łyżki.
icon_smile.gif



Ile mąki Ci weszło, tak orientacyjnie?

Uwielbiam krajanki piernikowe, a tę muszę zrobić koniecznie ze względu na rodzinne powiązania z Tułą.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Poprawiłam .
Co do mąki,to myślę że mogły być >2 szklanki.Dosypywałam łyżką,więc trudno mi powiedzieć ile to było.Na drugi raz wymierzę i wtedy dopiszemy
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,602
1,142
113
Przepis zobaczyłam po północy i jako fanka przepisów Janki wiedziałam co rano upiekę
icon_wink.gif

Stygnie
icon_smile.gif

Mąki weszło 3 szklanki (łącznie z podsypywaniem).
Zdjęcie wrzucę później.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Helen,to ja dopiszę "około 3 szklanki".
Cieszę się że upiekłaś i jestem ciekawa czy będzie smakować
icon_smile.gif
mój dzisiaj jest jeszcze lepszy.Pokroiłam go na małe romby i teraz zauważyłam że to już końcówka piernika
mniam.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
A jak szło wałkowanie,też ciasto się rwało?

Jak już spróbujecie,to dajcie znać jak Wam smakuje,bo może ja tak na wyrost się zachwycam.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Janka , rwało się trochę , ja tylko zamiast margaryny masło dałam i nadzienie jesienne(tak na szybko) czyli ten dżem skandynawski co robię z śliwek , gruszek i jabłek w proporcji 1:1:1, jeszcze robiący czyli w konsystencji niejednolitej , dołożyłam trochę przepołowionych śliwek węgierek i jednego pokrojonego banana i wierzch mam w pagórki
Pachnie jak trzeba czyli uzależniająco

Edit
Na ciepło pycha
lecker.gif

takie_tam_073.JPG
 

Załączniki

  • takie_tam_073.JPG
    takie_tam_073.JPG
    261 KB · Wyświetleń: 58
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,339
3,586
113
Bardzo przyjemny przepis, świetne, plastyczne ciasto. Zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 szklanki, ale za to dałam 4 czubate łyżki płynnego miodu.
Zrobiłam tak samo jak Janka - podgrzałam cukier z miodem, korzeniami i masłem, a potem nie czekając nawet na ostudzenie, dodałam jajka i pozostale składniki.
Weszły mi dokładnie 3 szklanki mąki orkiszowej z Gdańskich Młynów. Ciasto wałkowałam jeszcze ciepłe na papierze do pieczenia, nie podsypywałam mąką, nic mi się nie rwało. Na warstwę domowych powideł śliwkowych (bez cukru) sypnęłam drobno pokrojone orzechy włoskie. Zapowiada się pysznie. Piekłam 23 minuty w 175 stopniach i na gorąco polukrowałam lukrem koniakowo - mirabelkowym.

piernik_tulski.jpg

EDIT:
Bardzo smaczny, mięciutki i pulchny, wchodzi do stałego repertuaru.
Po wystudzeniu pokroiłam jak każdą krajankę i zapakowałam do puszek.
 

Załączniki

  • piernik_tulski.jpg
    piernik_tulski.jpg
    76.8 KB · Wyświetleń: 61
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Cieszę się że smakuje.
Ja upiekę dla siostry i dla siebie,bo naprawdę nam bardzo smakuje i roboty przy nim mało.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,339
3,586
113
Upiekłam na słodki prezent, z połową cukru, domowymi "śliwkami w czekoladzie" i lukrem z nalewką mirabelkową.
Sezon pierniczenia uważam za otwarty.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,339
3,586
113
Za oknem bura jesień, więc czas na korzenne aromaty. Wersja podobna, jak w ubiegłym roku (tylko połowę masła zastąpiłam smalcem), z dodatkiem niewielkiej ilości posiekanych orzechów laskowych.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,339
3,586
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,339
3,586
113
Zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 szklanki, ale za to dałam 4 czubate łyżki płynnego miodu.
Zrobiłam tak samo jak Janka - podgrzałam cukier z miodem, korzeniami i masłem, a potem nie czekając nawet na ostudzenie, dodałam jajka i pozostale składniki.
Weszły mi dokładnie 3 szklanki mąki orkiszowej z Gdańskich Młynów. Ciasto wałkowałam jeszcze ciepłe na papierze do pieczenia, nie podsypywałam mąką, nic mi się nie rwało. Na warstwę domowych powideł śliwkowych (bez cukru) sypnęłam drobno pokrojone orzechy włoskie. Zapowiada się pysznie. Piekłam 23 minuty w 175 stopniach i na gorąco polukrowałam lukrem koniakowo - mirabelkowym.
Dziś będzie w podobnej wersji, tylko pół szklanki mąki orkiszowej zastąpiłam żytnią i dodałam łyżkę kakao oraz troszkę soku i otartą skórkę z pomarańczy. Polukruję lukrem pomarańczowym z kapką nalewki pigwowej.