Brokuły z patelni

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
A czy to nie zależy od konkretnego warzYwa? W ssensi ten kolor.
Dziś kupiłam pysznego, mocno zieLonego i podczas przygotowywania zachował kształt i kolor, i smakował wyśmienicie
mniam.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja ostatnio robiłam tylko z mrożonek, ale kolor brokułów trzymał się super i był idealnie zielony jak świeży lekko zblanszowany.
Mnie smakuje taka opcja, ale jako alternatywa, bo u nas wszyscy uwielbiają warzywa z wody, więc te z patelni będą zamiennie a nie w zastępstwie tych z wody
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
.agatka. @ 22 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1596501A czy to nie zależy od konkretnego warzYwa? W ssensi ten kolor.
Dziś kupiłam pysznego, mocno zieLonego i podczas przygotowywania zachował kształt i kolor, i smakował wyśmienicie
mniam.gif
Czy ja wiem? Mój brokuł też na surowo był intensywnie zielony....
Niewykluczone, że spróbuję jeszcze raz, tylko na innej patelni, bo nie lubię, jak mi coś nie wychodzi.
icon_smile.gif



Cinko, być może gotowane tą metodą mrożone brokuły pozostają zawsze zielone? Smak po blanszowaniu też mają z pewnością inny, niż surowe, gotowane w niewielkiej ilości wody.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Pewnie tak, spróbuję ze świeżymi.
Choć ja i tak nie będę tu obiektywna pewnie bo uwielbiam brokuły w każdej postaci i kompletnie nie przeszkadza mi ich zapach, który w początkach mojej przygody kuchennej z nimi bardzo mi przeszkadzał
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,647
2,948
113
Joanno, a solisz wcześniej? Zielone osolone w trakcie obróbki termicznej lepiej zachowują kolor.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Solę, solę - wiem, że bez soli będą zaraz bure.
Do wody dodaję też szczyptę cukru, która sprawia, że brokuły tracą ziemisty posmak i szybciej się gotują. Może i w tej metodzie warto je odrobinę osłodzić? Sprobuję.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Udalo mi sie przygotowac same brokuly wg nakazow. Zaczne od tego, ze brokuly zakupilam super swieze i jedrne. Jednego zrobilam w sobote z czosnkiem podsmazonym na lyzce masla, dodalam posolone rozyczki i pare lyzek wody. Byly lepsze od tych przyrzadzonych z kalafiorem pod wzgledem konsystencji (nie doskonalej jednak) ale zupelnie stracily kolor. Dzis podobniez, niestety, mimo, ze za kazdym razem trzymam je pod przykryciem krocej i krocej. Oprocz soli i czosnku dodalam dzis tez posiekana swieza paryczke chilli. Ogolnie rzecz biorac, najlepsze z patelni (moim zdaniem oczywiscie) sa kalafiory i fasolka. O szparagach i innych warzywach nie wspomniam tutaj, gdyz dusze je na masle od dawna i nie mam zadnych zastrzezen.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Nie jestes. Dalam im szanse, potrojna i bardzo chcialam, zeby mi wyszlo bo uwielbiam pozostale warzywa z patelni, fasolke szczegolnie.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam tym sposobem kalafiora. To był najlepszy kalafior, jaki jadłam w życiu. Już nigdy nie będę go gotować.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jestem tego samego zdania - kalafior z patelni jest doskonaly.
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
tatter @ 23 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1596646Udalo mi sie przygotowac same brokuly wg nakazow. Zaczne od tego, ze brokuly zakupilam super swieze i jedrne. Jednego zrobilam w sobote z czosnkiem podsmazonym na lyzce masla, dodalam posolone rozyczki i pare lyzek wody. Byly lepsze od tych przyrzadzonych z kalafiorem pod wzgledem konsystencji (nie doskonalej jednak) ale zupelnie stracily kolor. Dzis podobniez, niestety, mimo, ze za kazdym razem trzymam je pod przykryciem krocej i krocej. Oprocz soli i czosnku dodalam dzis tez posiekana swieza paryczke chilli. Ogolnie rzecz biorac, najlepsze z patelni (moim zdaniem oczywiscie) sa kalafiory i fasolka. O szparagach i innych warzywach nie wspomniam tutaj, gdyz dusze je na masle od dawna i nie mam zadnych zastrzezen.
Troche pozno, ale to mnie trapi. Ja bardzo czesto robie jarzyny/warzywa z patelni a takze brokuly. Ja sole dopiero na koncu, a dusze na tluszczu z malym dodatkiem rosolu/bulionu do miekkosci, jaka mi odpowiada. Brokuly 20-25 min. (sa bardzo twarde) i pod przykryciem. Zwykle robie z kostka bulionowa, ktora jest slona, ale nie myslalam, ze to ma jakies znaczenie, bo czasem tylko z dodatkiem wody, a doprawiam sola i pieprzem na koncu. Nigdy mi sie nie zdarzylo. zeby brokuly zmienily kolor, nawet w nastepnym dniu, jesli troche zostalo. Zawsze maja oryginalny jaskrawy zielony kolor po duszeniu, to wiec mysle, ze niekorzystna zmiana koloru moze zalezy od gatunku brokulow. Znalazlam na necie, ze jest kilka gatunkow i moze o to chodzi oprocz techniki gotowania.
Wg. mistrzow kucharskich stosuje sie taka metode dla zachowania koloru: jarzyny krotko sie blanszuje, jakies 3-4 min. i natychmiast z wrzatku wklada sie do miski z lodowata woda (z kostkami lodu) i to zapewnia trwalosc koloru. To sie odnosi do brokulow, zielonej fasolki i brukselki. Tak krotko blanszowane jarzyny sa jednak dosc twarde i moze po wyjeciu z zimnej kapieli da sie dusic je do miekkosci, jaka sie lubi i moze zachowaja kolor - nie wiem, nie probowalam, bo nie bylo potrzeby.

Ostatnio odkrylam przyprawe "Zaatar" - ze Srodkowego Wschodu, popularna w: Armenia, Egypt, Iraq, Israel, Jordan, Lebanon, Libya, Morocco, Palestine, Saudi Arabia, Syria, Tunisia, and Turkey.[5][22][23][24] a stosowana do jarzyn, miesa i plackow pita.
Sklad: sumac, thyme, sesame seeds, hyssop, and oregano ale w w roznych proporcjach w roznych krajach. Na Google pod haslem "zaatar spice".

Dobrze smakuje takze z brukselka z patelni, posypuje sie na koncu.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Też czytam trochę ze zdziwieniem, bo niedawno robiłam i brokuły w ogóle nie zmieniły koloru. Więc pewnie rzecz w gatunku.
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Zrobilam dzisiaj brokula tym sposobem. Pyszny wyszedl. Mysle, ze zawsze bede juz tak robic. Polecam!!!
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
I ja się skusiłam. Hanka145 mnie natchnęła i doprawiłam tymiankiem i sumakiem (sezam wyszedł). Wyszły mi przepyszne, ale kolor straciły. Po pierwszych 3 minutach były pięknie zielone, a potem zaczęły ewoluować w stronę burości. Ale najważniejsze, że smaczne, smakowały mi bardziej niż z wody.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
No wiec jednak to chyba chodzi o gatunek brokulow. Podaje link na ten temat:

http://www.rijkzwaan.pl/wps/wcm/connect/RZ...ts/Crops/Brokul

Problem w tym, ze nie ma informacji w handlu jaki gatunek sie kupuje i ile wogole maja gatunkow w sprzedazy, czy tylko jeden (ktory) czy inne kiedykolwiek.
Brokuly sa bardzo zdrowe i smaczne, sporo informacji na google. Yrso, czy probowalas po 3 min. wrzucac do lodowatej wody, przepis j.w. ?
Milo mi bardzo, ze moje sugestie sie przydaly, dziekuje Yrso i ajaj.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Pamiętałam dziś żeby zrobić zdjęcie. Moje brokuły podsmazyłam na maśle, podlałam wodą, osoliłam i pod przykryciem parowałam 6-7 minut. Wyglądają tak...

12494972_885348301564578_3446706615660624539_n.jpg



 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Po 6 minutach moje bylyby szaro-bura papka!
Pozniej w tym roku, przetestuje te metode na moich ogrodowych brokulach.
Tymczasem purpurowe beda niebawem gotowe i na pewno dam I'm szanse na patelni
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Czasami paruję nieco dłużej żeby tylko wrzucić Ani do zupy jarzynowej i rozmiksować, ale nadal są zielone. Tylko miękkie.
Chyba inny gatunek. Będę v dziś również robiła to zobaczę na opakowaniu czy podają nazwę.