Brokuły z patelni

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,549
2,808
113
Moje dzisiejsze też takie, jak u Agatki. Powiedziałabym, że te z patelni są nawet bardziej intensywne w kolorze niż surowe. Też myślę, że w naszym handlu mamy inną odmianę, niż np. u Tatter.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
I toto Buko! Zwróciłam dziś uwagę podczas solenia
icon_smile.gif

Mój brokuł jest po prostu: Brokuł ;)
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,874
173
63
Ja wczoraj robiłam brokuła, dodałam cebulkę i pieczarki, smaczne wyszło
icon_smile.gif

Koloru za bardzo nie zmieniły.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
też robiłam. Całkiem smacznie wyszło. Co do brokułów, to trafiam na informacje, ze zarówno brokuł jak i kalafior powinien sie pomoczyć w wodzie z 2 h, by wypluł chemie, jaka go karmiono i był bardziej dla nas pożyteczny. Nie ważne czy na surowo, czy po obróbce termicznej.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,549
2,808
113
Hanko, trick się sprawdza, kiedy blanszuje się w niektóre warzywa przed zamrożeniem pod warunkiem, że woda będzie osolona, a warzywo zielone. Z innymi kolorami nie zauważyłam różnicy w kolorach.
icon_smile.gif

Uduszone na patelni z masłem i przyprawami utraciłyby cały smaczek. Kolor jest ważny, ale bez przesady.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
25
48
Buko, brokuly nie dosc, ze soczyscie zielone, to jeszcze przepyszne. Przepis wrocil dzis pod Wroclaw, mama jedzie jutro po brokuly i bedzie probowac ;)
Dziekuje
icon_smile.gif
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,477
62
48
Buka @ 28 Jan 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1603077Hanko, trick się sprawdza, kiedy blanszuje się w niektóre warzywa przed zamrożeniem pod warunkiem, że woda będzie osolona, a warzywo zielone. Z innymi kolorami nie zauważyłam różnicy w kolorach. :)
Uduszone na patelni z masłem i przyprawami utraciłyby cały smaczek. Kolor jest ważny, ale bez przesady. :)
No pewnie, analogicznie - groszek zamrozony jest blanszowanyprzed mrozeniem, ma oryginalny zielony kolor, takze zachowuje jedrnosc, a nie taki jak w puszce, akurat odwrotnie. Mrozonego groszku w dodatku nie trzeba gotowac, wystarczy przelac goraca woda i jest gotowy do spozycia natychmiast. Pieknie wyglada w salatkach i tak fajnie trzaska w zebach, takze smak jest znakomity.
 
Lut 11, 2011
229
0
0
A czy ktoras z Was probowala gotowac brokula na parze w szybkowarze? Ja tak gotuje od lat, minutka, dwie i jest jedrny i zielony
icon_biggrin.gif
A odkad mam szybkowar elektryczny to juz w ogole nie ma z tym pracy.
Buki metody nie probowalam, ale na pewno to zrobie, bo czasem szybkowar mam zajety czyms innym i akurat sie przyda zrobic brokula na gazie.
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,477
62
48
Ja gotuje na parze od lat brokuly, kalafior, nawet mini marchewke, ale nie w szybkowarze (bo nie mam), tylko na rozkladanym sitku w garnku nad woda, ktora wytwarza pare. Gotuje sie szybko, od 5-10 min. w zaleznosci od twardosci jarzyn i jak miekkie chce miec. Brokuly maja twarde lodygi, ale w nich jest najwiecej witamin, ja tylko obieram z twardej skorki, kroje na plasterki i gotuje razem z glowkami na parze. Wode z dna garnka uzywam do zupy, bo tam sa skroplone witaminy.
Dla odmiany czasem dusze na patelni z przyprawami. Zawsze mam jaskrawo zielone w kazdej metodzie gotowania, nie traca koloru nawet na drugi dzien.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,307
4,472
113

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Zrobiłam je w garnku żeliwnymi , na sitku ułożyłam łososia . Brokuły i kalafior zgodnie z przepisem Autorki. Ryba tylko z solą i pieprzem na pergaminie ułożona. Było naprawdę pyszne. Warzywa wręcz słodkie. A jeśli chodzi o odkażenie warzyw z pestycydów , na AKademii Witalności jest przepis , aby moczyć 3 minuty w wodzie z octem , a potem w wodzie z soda oczyszczona tyle samo minut.
Dziękuje za przepis. Teraz będę próbować inne warzywa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: