- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dyskutowalysmy ostatnio(Buka, Joanna i ja) na temat gotowania/parowania warzyw. Oczywiscie kazda z nas miala swoj ulubiony sposob przygotowania. Sposob Buki polega na zmiekczeniu warzyw pod przykryciem, na patelni z odrobina masla i soli, oraz minimalnej ilosci wody. Po drobnych modyfikacjach receptury Buki, przygotowalam dzis fasolke szparagowa. Jest cudowna w smaku, jedrna, intensywnie zielona i pyszna. Buko, dziekujemy
200g fasolki szaragowej, umytej i sprawionej
1 lyzka masla
2 zabki czosnku, pokrojone w plasterki
sol
woda
sok z cytryny
Na patelni rozgrzewam maslo, dodaje czosnek i smaze az zmieknie. Dorzucam fasolke, dokladnie mieszam, sole, wlewam odrobine wody i przykrywam patelnie pasujaca pokrywka. Zmniejszam ogien i dusze, az fasolka jest miekka a woda zupelnie wyparowala. Przekladam na polmisek i obficie polewam sokiem z cytryny. Pyszna!

200g fasolki szaragowej, umytej i sprawionej
1 lyzka masla
2 zabki czosnku, pokrojone w plasterki
sol
woda
sok z cytryny
Na patelni rozgrzewam maslo, dodaje czosnek i smaze az zmieknie. Dorzucam fasolke, dokladnie mieszam, sole, wlewam odrobine wody i przykrywam patelnie pasujaca pokrywka. Zmniejszam ogien i dusze, az fasolka jest miekka a woda zupelnie wyparowala. Przekladam na polmisek i obficie polewam sokiem z cytryny. Pyszna!
Ostatnią edycję dokonał moderator: