Kalafior pieczony z ananasem

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Wg Jamiego Olivera i jego "Superfood na co dzień"

Wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji - począwszy od zmniejszenia porcji. Przepis oryginalny zakłada użycie 2 dużych kalafiorów (2 x 1,2 kg)..

1 duży kalafior
pół ananasa
kilka niedużych pomidorów (u Jamiego ich nie ma)
1 łyżeczka czarnej gorczycy (w oryginale są jeszcze nasiona kopru, zamieniłam je na 1 łyżeczke jasnej gorczycy)
30 g płatków migdałowych
1 puszka ciecierzycy
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki chili (Jamie każe użyć 1 łyżeczki średnio pikantnej przyprawy curry)
kolendra świeża
3 cm kawałek imbiru
1 cytryna
200 g jogurtu naturalnego
1 świeża papryczka chili
sól
pieprz

W przepisie występują jeszcze 2 łyżeczki chutneya z mango

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Kalafiora podzielić na różyczki, obgotować przez 6 - 8 minut w posolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do brytfanki / naczynia żaroodpornego.

Ananasa obrać i pokroić w niedużą kostkę, dołożyć do kalafiora. Skropić oliwą, posypać gorczycą (i koprem), doprawić solą i pieprzem, przemieszać i piec ok 30 minut. Odwrócić wszystkie składniki na druga stronę, dodać płatki migdałów i ciecierzycę i obrane ze skórki oraz pokrojone w plastry pomidory, piec kolejne 10 - 15 minut, aż kalafior się lekko zrumieni.

W tzw międzyczasie uprażyć kurkumę (i curry) na suchej patelni. Przełożyć do blendera razem z łodyżkami kolendry, obranym imbirem, sokiem z cytryny, (chutneyem) i połową jogurtu. Doprawić do smaku. Zmiksować. Dodać resztę jogurtu.

Na sosie ułożyć kalafiora z ananasem.

Posypać drobno posiekaną chili i listkami kolendry
 

Załączniki

  • kalafior_pieczony_z_ananasem__3_.jpg
    kalafior_pieczony_z_ananasem__3_.jpg
    122.4 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Też dziś u mnie będzie na obiad, również z jednego dużego kalafiora, z drobnymi zmianami, dotyczącymi i składników, i czasu gotowania kalafiora, który skróciłam do trzech minut (od czasu zagotowania), bo był już wtedy idealny. Czas pieczenia też skróciłam, ale za to na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg. Piekłam w jednej warstwie na blasze, a nie w brytfance, by się ładnie i równo zrumieniło. Z przypraw zmniejszyłam ilość nasion kopru włoskiego, a dodałam od siebie szczyptę kuminu i szczyptę kolendry. Zamiast ciecierzycy z puszki, będzie gotowana w domu (w ilości jednej szklanki). Dresing (z chutneyem z mango i pietruszką zamiast kolendry) częściowo pójdzie na wierzch, a właściwie na filety z sandacza ugotowanego na parze, który będzie u mnie dodatkiem do tego dania. Rybę, warzywa i sos przyprawiłam pieprzem cytrynowym. Całość dodatkowo posypię pestkami granatu.


EDIT:
Wyszło pysznie. Mimo drobnych zmian zachowałam indyjski charakter dania, zgodnie z intencją autora i własnymi upodobaniami.
Wersja marghe też na pewno była pyszna, choć smakowo zupełnie inna. Może następnym razem też tak zrobię?

indyjski_zapiekany_kalafior_jamiego1.jpg
 

Załączniki

  • indyjski_zapiekany_kalafior_jamiego1.jpg
    indyjski_zapiekany_kalafior_jamiego1.jpg
    88.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Margot, jestem pewna, że Ci będzie smakować.
Dodam, że resztkę kalafiora zjadłam na zimno na kolację i nie wiem, czy nie smakowała mi bardziej, niż na ciepło.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
Ja to to robiłam kilka dni temu , dałam tylko własna ugotowaną ciecierzyce i curry, resztę jak marghe, tyle ,ze porcja jak w originale bo z dwóch kalafiorów(wszystko pomnożyłam) O końcówki była wręcz walka, a przodowała w tym pewna Pięciolatka, która wyżarła chyba całego ananasa
mniam.gif