Gulasz szegedyński*

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
1 kg wieprzowiny (koniecznie łopatka)
800 g kiszonej kapusty
2 średnie cebule
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
ząbek czosnku
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
cukier

Mieso w kostkę, cebulę obrać posiekac i przesmażyć na smalcu. Dodać mieso lekko je obriumienic, zalać 1/4 szklanki wody. Dosypac paprykę kminek, zmiażdżony czosnek i posolić. Dusic 40 minut. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (posłodzić jeżeli zbyt kwaśna) dusic na małym ogniu.
Gdy kapusta jest miękka wlewamy 0,5 szklanki śmietanywymieszanej z mąką. Gulasz podajemy polany pozostałą śmietaną.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: