Gulasz szegedyński*

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
0,6 kg karczku wieprzowego
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg czerwonej papryki (strąk)
2 cebule
2 łyżki smalcu
łyzka kminku
łyżka czerwonej papryki w proszku
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
śmietana

Karkówkę pokroic w kostkę, obsmazyć na smalcu, zestawic z ognia dosypać papryki w proszku, ponownie na ogień, odoac cebulę posiekaną.
Trzymać na ogniu do zeszklenia cebuli. Dodać posiekaną kapuste ( jezeli kwaśna przepłukac wodą). Podlac bulionem, dodac czosnek, kminek, posolić i dusić ok 1 godziny. Dodać pokrojoną w dużą kostke papryke i dusic 10-15 minut.
Po nałożeniu na talerz każdą porcję ozdobić kleksem śmietany.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: