- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
40 dag maki + 2 łyżki cukru
20 dag masła
2 łyżki kwaśnej smietany
5 dag drożdży (mama daje pół paczki zywych, a ja torebeczkę [7g]sproszkowanych) + 2 łyżki cukru + ciut mleka do rozczynu
2 żółtka
sok z połówki cytryny
zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i 1/2 szklanki mleka, przykryć sciereczką i poczekać aż zaczną pracować.
mąkę przesiać, dodać do niej cukier i masło (zimne). Dodać drożdże, smietanę i żółtka i sok z cytryny. SZYBKO wyrobić
Masa serowa (jeśli nie ma bialego sera myslę, że może być Ricotta)
ok 0,5 kg sera białego tłustego na wagę pokruszyć palcami, dodać cukier waniliowy i żółtko. delikatnie pokruszyć widelcem.
Dzem
ja robie z ałyczy albo z wisniowego
Ciasto rozwałkować. Kroić w trójkąty, tak, żeby móc zwinąć w rogalik albo w prostokąty ok 6*10 cm. Na środku trójkątów nakładać dżem i zawijać a na środku prostokątów serek. Trójkąty ,,zamknąć w rogalik" (mozna lekko wywinąć) a prostokąty składać na trzy tak żeby boki zamknęły się jak okiennice, ale zachodząc na siebie o 1/3 długości)
Górę serniczków maczać w białku a potem w grubym cukrze. Rogalików nie maczać, ale za to po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Piec 15-20 minut w 200 stopniach
kliknąć, aby powiększyć
smacznego, Małgosia i babcia Bogusia
20 dag masła
2 łyżki kwaśnej smietany
5 dag drożdży (mama daje pół paczki zywych, a ja torebeczkę [7g]sproszkowanych) + 2 łyżki cukru + ciut mleka do rozczynu
2 żółtka
sok z połówki cytryny
zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i 1/2 szklanki mleka, przykryć sciereczką i poczekać aż zaczną pracować.
mąkę przesiać, dodać do niej cukier i masło (zimne). Dodać drożdże, smietanę i żółtka i sok z cytryny. SZYBKO wyrobić
Masa serowa (jeśli nie ma bialego sera myslę, że może być Ricotta)
ok 0,5 kg sera białego tłustego na wagę pokruszyć palcami, dodać cukier waniliowy i żółtko. delikatnie pokruszyć widelcem.
Dzem
ja robie z ałyczy albo z wisniowego
Ciasto rozwałkować. Kroić w trójkąty, tak, żeby móc zwinąć w rogalik albo w prostokąty ok 6*10 cm. Na środku trójkątów nakładać dżem i zawijać a na środku prostokątów serek. Trójkąty ,,zamknąć w rogalik" (mozna lekko wywinąć) a prostokąty składać na trzy tak żeby boki zamknęły się jak okiennice, ale zachodząc na siebie o 1/3 długości)
Górę serniczków maczać w białku a potem w grubym cukrze. Rogalików nie maczać, ale za to po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Piec 15-20 minut w 200 stopniach
kliknąć, aby powiększyć

smacznego, Małgosia i babcia Bogusia