Pierniki nadziewane

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
tatter @ 15 Dec 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1618759Wlasnie o tobie myslalam, qd. Zastanawilam sie, kiedy pojawisz sie w tym watku
icon_mrgreen.gif
Hre hre - ja zakonczylam totalne piernikowanie okolo 20 listopada i z powodow roznych powinnam na tym poprzestać.
Tymczasem Joanna wyskakuje z takimi cudami !!!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
qd @ 12 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1598876Ciasto było świetne, ja tylko miałam spore kłopoty z nadziewaniem, ale chyba pierwszy raz w życiu porwałam się na nadziewane ciasteczka.
Nadziałam dżemem z czarnej porzeczki
Za rzadki dżem można zagęścić mielonymi orzechami lub migdałami.
Ponieważ śliwek i marcepanu wystarczyło mi na jedną blachę pierników, drugą zrobiłam z masą orzechowo - migdałową: wymieszałam zmielone orzechy i migdały z cukrem waniliowym i domowym dżemem z owoców dzikiej róży. Oczywiście w proporcjach na oko, ale ja mam dobrego kulinarnego anioła stróża i wystarczyło idealnie. Przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Po upieczeniu pomalowałam je czekoladą, aby móc je odróżnić.


EDIT:

pierniki_nadziewane__liwkami_i_mas__orzechow_.jpg pierniki_nadziewane__liwkami_i_mas__orzechow_1.jpg
 

Załączniki

  • pierniki_nadziewane__liwkami_i_mas__orzechow_1.jpg
    pierniki_nadziewane__liwkami_i_mas__orzechow_1.jpg
    98.8 KB · Wyświetleń: 8
  • pierniki_nadziewane__liwkami_i_mas__orzechow_.jpg
    pierniki_nadziewane__liwkami_i_mas__orzechow_.jpg
    97.5 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Zamowilam sobie na niedzielę kumpele do pieczenia. Będzie żolnierski i pierniczki ze śliwkami i marcepanem :D
Juz się cieszę !!!!
banana.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Tegoroczne; jedna blacha nadziewanych (marcepanem i różą oraz marcepanem i suszoną śliwką) i jedna "gołych":

pierniczki_kaeru.jpg pierniczki_kaeru1.jpg
 

Załączniki

  • pierniczki_kaeru.jpg
    pierniczki_kaeru.jpg
    66.9 KB · Wyświetleń: 15
  • pierniczki_kaeru1.jpg
    pierniczki_kaeru1.jpg
    65.2 KB · Wyświetleń: 15
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
W tym roku też je zrobiłam, nadziewałam marcepanem i ucieraną różą. Przed pieczeniem smarowałam słodką śmietanką. Bardzo smaczne, mięciutkie i aromatyczne.

pierniki_nadziewane.jpg
 

Załączniki

  • pierniki_nadziewane.jpg
    pierniki_nadziewane.jpg
    48.1 KB · Wyświetleń: 14
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,093
1,515
113
O rany
lecker.gif
Mialam tak malo piec w tym roku, a codziennie dopisuje do listy cos nowego.
Joanno, przestan kusic!!! ;)
 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,287
254
83
No to już wiem, które pierniki upiekę. Do nadziewania właśnie smażę czy raczej gotuję konfiturę z suszonych śliwek.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,093
1,515
113

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,287
254
83
Joanno, czy to ciasto po zarobieniu powinno być dość rzadkie? Kuli na pewno bym z niego nie wyrobiła. Wymieszałam składniki w mikserze i widzę że jest luźne. Ono zgęstnieje jak wystygnie? Dodawałam mąkę pszenną białą, zamiast razowej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Ja zwykle czekam aż trochę ostygnie, wywalam na lekko omączony blat i wspomaając się skrobką jeszcze chwilę je zagniatam, sprawdzając konsystencję, a potem pakuję do pudełka i na balkon/do lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,287
254
83
Ciasto wałkowało się bez problemów i dobrze się sklejało. Pierniczki już zapuszkowane.
Nadziewałam marcepanem i konfiturą z suszonych śliwek. Nad ozdabianiem się jeszcze zastanawiam.
85924BCC_057B_474C_ABD6_B6F9491F88AC.jpeg
 

Załączniki

  • 85924BCC_057B_474C_ABD6_B6F9491F88AC.jpeg
    85924BCC_057B_474C_ABD6_B6F9491F88AC.jpeg
    87.8 KB · Wyświetleń: 13

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Miałam właśnie pytać, jak się udały, ale widzę, że świetnie. Bardzo się cieszę.
icon_smile.gif

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,093
1,515
113
I ja tez zrobilam, z polowy porcji. Ciasto odpoczelo tylko 4 godziny, nie bylo wiekszych problemow z walkowaniem. Troche mi jeszcze zostalo, bo zabraklo mi wczoraj czasu na dokonczenie pieczenia. Nadziewane marcepanem i powidlami sliwkowymi. Mniam!
 

Załączniki

  • IMG_5129.jpg
    IMG_5129.jpg
    123 KB · Wyświetleń: 3
  • IMG_5126.jpg
    IMG_5126.jpg
    107.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,287
254
83
Dodam tylko, że pierniczki bardzo nam smakowały, im dłużej leżakowały tym lepsze.
Częstowałam nimi znajomych Szwedów, którzy byli ciekawi polskich wypieków świątecznych. Dwie koleżanki poprosiły o przepis. Dzięki Joanno
anbetung.gif