Karkówka, która rozpływa się w ustach*

Cafe_time

Member
Lip 6, 2010
40
0
0
narobiłyście mi smaka:) pędzę po pracy do sklepu po przyprawy i jeszcze dzisiaj zamarynuję...a za dwa dni się przekonam, czy to faktycznie takie niebo w gębie;)
 

Cafe_time

Member
Lip 6, 2010
40
0
0
hmmm robiłam wszystko wg. przepisu- a mięso i tak jest odrobinę za twarde... może za krótko piekłam??? Plus jest taki- że mięso jest absolutnie obłędnie aromatyczne:D
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
3ci dzień siedzi w marynacie, zachęcona pozytywnymi opiniami i zniechęcona smakiem "kupnych" wędlin postanowiłam produkować własne :D
konsumujemy pasztet z przepisu seniorki!
 

dorkie

Member
Cze 13, 2010
34
0
0
mnie również skusiły te zachwycające komwntarze,
oczywiście przyprawa do dziczyzny była nieosiągalna,
więc dałam przyprawe do karkówki,
no i poszłam na łatwiznę, bo piekłam w rękawie foliowym,
a rezultat oczywiście pyszny,
icon_smile.gif

 

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Zrobiłam w tym roku na Wielkanoc. W smaku pyszna, tylko musiałam duzo dłużej piec bo mimo postepowania dokładnie wg przepisu, środek był krwisty. Pieklam 40 minut dlużej , ale i tak jeszcze nie udało mi się zlikwidowac do konca tej soczystej czerwieni. Dopiekałam oczywiscie już bez przykrycia. Myslicie, żemogę jutro jeszcze raz włożyć do piekarnika i zapiekać?W tej samej temp?
 

madina99

Member
Gru 26, 2011
1
0
0
Bardzo,bardzo dobre mięsko.Piekłam dłużej bo miałam dość gruby karczek,nie dodałam przyprawy do dziczyzny -nieosiągalna.Całość super,wpisuję na listę ''pięciogwiazdkowych''.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Upieklam dzisiaj te karkowke, pieklam duzo dluzej bo byla twarda. Smaku nie moge jeszcze ocenic bo wlasnie wylaczylam piekarnik, czyli karkowka jeszcze goraca ale zapach niebianski.
Jak zaczynalam to mialam kawal miesa a teraz zostal niewielki kawalek.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,621
2,492
113
Elżuniu i jak doznania smakowe? Mam zamrożony ładny kawałek karkówki, może bym na święta takiego cosia upiekła
gruebel_2.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Renia,karkowka jest bardzo smaczna. Napewno bedzie nastepny raz ale bede dosmaczac wedlug moich smakow tzn. tym razem dam mniej jarzynki ale za to ciut wiecej soli. Na cieplo nie wiem jak smakuje bo byla przeznaczona na zimno do chleba i jako taka jest pyszna.
Aha, w lodowce byla tylko 1 dzien, nie wiem czy ma to jakies wieksze znaczenie.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,621
2,492
113
Dzisiaj w Lidlu kupiłam ładny kawałek dość chudego surowego boczku (9,99/kg) i spróbuję go na święta razem z tą karkówką tak właśnie zrobić.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Właśnie się od dzisiaj kisi w marynacie staropolskiej + dziczyzna. I jeszcze bokiem gara wcisnęła się na krzywy ryj ładna chudziutka łopatka.
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Czy ktoras z Was ma opracowana te przyprawe do dziczyzny? U nas niestety niedostepna. Sklad doczytalam ale interesuje mnie ilosc poszczegolnych skladnikow.
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Wiem, ze chcesz stworzyc "swoja" przyprawe do dziczyzny ale najwyrazniej nikt nie umie pomoc. Moge tylko napisac, ze bez tej przyprawy karkowka tez jest pyszna.
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Elzunia, pewnie tak ale mialam nadzieje, ze ktoras z dziewczyn juz ja opracowala. No coz, sprobuje stworzyc ja po skladnikach, ktore gdzies tam wyzej byly wymienione. Jak sie nie uda, zrobie bez "dziczyzny"
icon_mrgreen.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wieprzowina nie wymaga przyprawy do dziczyzny w przeciwieństwie do dziczyzny.

Dziczyzne, tak jak z nie dziczyzny baranine, trzeba doprawić mocno. Dlatego wybiera się przyprawy mocno aromatyczne, też wyraziste w smaku i nie oszczędza się ich.
Charakterystyczny smak daje na przykład jałowiec. Dużo czosnku. Na grilla przyprawialam po polsku i wychodzi bardzo dobra. Dużo świeżego czosnku, imbir, papryka, majeranek.
Bardzo dobrze wychodzi wieprzowina po koreańsku, z solą i cukrem.
Wyciągam moją karkowke z zamrażarki na jutro. Może i skuszę się na obgotowanie...

Mogę sprawdzić przepis na baranine czym przyprawiona.

Tu na przykład jak przyprawić sarnę https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glown...-axca-tpMh.html
Ale to sarna nie jest.
Chcesz mieć inaczej niż zwykle, daj jałowiec. Nie jest popularny. Zioła o silnym aromacie. W mieszankach używają oregano, imo polski rozmaryn jest jeszcze lepszy i polecany do tłustego mięsa.
Można też po prostu sypnac dobrej mieszanki typu prowansalska.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
ajaj, gdybys probowala sporzadzic wlasna mieszanke ziol do dziczyzny, odmierzaj i zapisuj. A pozniej wrzuc na cina
icon_smile.gif
. Bardzo prosze.