- Gru 15, 2004
- 6,771
- 0
- 0
przepis pochodzi z sieci
* 1 szklanka wody
* 4 łyżki margaryny (ja dałam maslo 8)
* 1 szklanka mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
Wode zagotować z margaryną . Odstawic z ognia. Wsypać mąkę, sól i dokładnie wymieszac. Ciasto postawić znó na ogniu i chwilkę gotować, zż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek. Odstawić do ostygnięcia. Do wysokiej misy rozbić jajka i zmiksowac je, następnie dodać je do wystudzonego ciasta dodajac proszek do pieczenia. Na blachę uprzednio wysmarowaną margaryną i posypaną mąką wykładać łyżką male porcje ciasta. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku w temp.200 stopni przez 20-30 minut, do uzyskania złotego koloru.
Moje ptysie są z bitą smietaną
ale można też zrobic krem budyniowy
KREM
* 1 litr mleka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 2 żółtka
* 150g masla
Z budyniu i mleka ugotowac budyń. W misce rozetrzec masło i żółtka. Ostudzony budyń dodawac po łyżce do miski z masłem. Całość miksować przez 3 minuty.
* 1 szklanka wody
* 4 łyżki margaryny (ja dałam maslo 8)
* 1 szklanka mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
Wode zagotować z margaryną . Odstawic z ognia. Wsypać mąkę, sól i dokładnie wymieszac. Ciasto postawić znó na ogniu i chwilkę gotować, zż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek. Odstawić do ostygnięcia. Do wysokiej misy rozbić jajka i zmiksowac je, następnie dodać je do wystudzonego ciasta dodajac proszek do pieczenia. Na blachę uprzednio wysmarowaną margaryną i posypaną mąką wykładać łyżką male porcje ciasta. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku w temp.200 stopni przez 20-30 minut, do uzyskania złotego koloru.
Moje ptysie są z bitą smietaną
ale można też zrobic krem budyniowy
KREM
* 1 litr mleka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 2 żółtka
* 150g masla
Z budyniu i mleka ugotowac budyń. W misce rozetrzec masło i żółtka. Ostudzony budyń dodawac po łyżce do miski z masłem. Całość miksować przez 3 minuty.