Kurczak grillowany pod cegłą

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Kurczak grillowany pod cegłą

Kurczak_grillowany_pod_ceg_ami.JPG

2 kurczaki

1 cebula
po 2 łyżki pietruszki, szałwii i tymianku
skórka z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
60 ml oliwy
2 cytryny
sól i pieprz

1. Cebulę, zioła, czosnek, skórkę z cytryny wraz z oliwą zmiksować.
2. Z kurczaka wyciąć kręgosłup a następnie rozpłaszczyć go. Zamarynować marynatą i odstawić na noc do lodówki ( dobrze jest dodać trochę marynaty pod skórę).
3. Owijamy cegłę w folię aluminiową, którą tuż przed położeniem na kurczaka oliwimy.
4. Kurczaka oczyszczamy z marynaty . Obficie solimy i pieprzymy. Polewamy oliwą. Kładziemy skórą do ognia i przyciskamy cegłą (można użyć patelni dobrze obciążonej).
Kurczak_grillowany_po_ceg_ami_aaa.JPG
5. Po 20 minutach przewracamy na drugą stronę i grillujemy następne 20-30 minut. Potrawę grillujemy pod przykryciem i wskazane jest nie często zaglądać, aby kurczak nie był za suchy.
6. Gotowego kurczaka polewamy sokiem z cytryny, jeszcze raz solimy i dekorujemy plastrami cytryny. Odstawiamy na 10 minut.

Ps Przepis pochodzi z programu kulinarnego Martha Stewart - Cooking School
 

Załączniki

  • Kurczak_grillowany_pod_ceg_ami.JPG
    Kurczak_grillowany_pod_ceg_ami.JPG
    333.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Kurczak_grillowany_po_ceg_ami_aaa.JPG
    Kurczak_grillowany_po_ceg_ami_aaa.JPG
    110.6 KB · Wyświetleń: 0