Zdrowe ciasteczka owsiane

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Zrobiłam takie ciasteczka dla dzieci. Wcinają, aż miło.

400 g płatków owsianych górskich
pół masła
150-200 ml miodu
2 jajka (u mnie 8 przepiórczych)
ok. pół szklanki mąki (u mnie żytniej razowej)
paczka rodzynek
paczka skórki pomarańczowej
dwa małe jabłka kwaskowe (lub jedno duże :mrgreen: )

rozpuścić masło, dodac miód, niech sie ogrzeje

sypkie produkty wsypać do miski, wymieszać, zalać masłem i miodem, dodac jajka, bakalie. Jabłka zetrzec na tarce. Wrzucic do miski. Mieszac mieszać. Jak za gęste, albo sie niezbyt lepi można sięgnąć po śmietanę.
Włączyc wode na herbatę. Zaparzyć. Poczekac aż wystygnie. Wypić. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ok. Płatki już nasiąkły. Następnie kłaść łyżeczką małe kupki na blaszce, spłaszczać. W miare mozliwości trzeba chowac rodzynki do środka ciasteczka, bo lubią sie nadymać i przypalać. Piec ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni)
Wychodzą trzy blachy. Ciastka nie rosna i nie rozlewaja sie, mogą byc blisko siebie.

I tyle :mrgreen:
 

Agama

Member
Wrz 21, 2004
201
2
18
a tego miodu - to ile lyzek???? - bo mam duzy sloik i tak bedzie mi latwiej... dzieki z gory za pomoc
pozdrawiam
Agama