Paczki wytrawne czyli na slono (szybkie) wg. Trisha Yearwood - kuchnia poludniowo-amerykanska
Dla osob ktore lubia slone przekaski albo nie moga jesc slodyczy.
oryginal: http://www.foodnetwork.com/recipes/trisha-...oughnut-3831437
skladniki:
oliwa roslinna ok. 1 litra do smazenia
2, 1/4 szklanek maki + troche do podsypania
1,5 szkl. drobno startego ostrego sera Cheddar
pol szkl. posiekanej zielonej cebulki
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka koszernej soli + do posypania
1/4 lyzeczki sody do pieczenia
3/4 szklanki maslanki
pol szkl. smietany
1 duze jajko rozmieszane
wykonanie:
nagrzac oliwe w zelaznym garnku do temp. ok. 190 C
w duzej misce wymieszac razem make, ser, cebulke, cukier, proszek do p., sode i sol
w mniejszej misce zmiksowac maslanke, smietane i jajko, wlac do suchych skladnikow i wymieszac dokladnie.
Otrzymane ciasto wylozyc na posypana maka stolnice i lekko posypac maka. Ciasto uksztaltowac na 2,5 cm. gruby okrag, nastepnie wykrawac paczki duza szklanka zanurzona w mace, resztki polaczyc razem i wykroic reszte paczkow. Omaczonym palcem wyrobic odpowiednie dziurki w paczkach, odwrocic na druga strone i wyrownac/powiekszyc dziurki.
Do goracej oliwy wkladac paczki na 3-4 minuty na jedna strone. Paczki beda grube, wiec mozna przewracac co minute, uwazajac aby nie przepalic. Paczki przekladac na papierowy recznik i posypac sola do smaku. Podawac.
PS. Trisha Yearwood jest popularna gwiazda country singer, ma pokazy kuchni poludnia stanow w TV.
Dla osob ktore lubia slone przekaski albo nie moga jesc slodyczy.
oryginal: http://www.foodnetwork.com/recipes/trisha-...oughnut-3831437
skladniki:
oliwa roslinna ok. 1 litra do smazenia
2, 1/4 szklanek maki + troche do podsypania
1,5 szkl. drobno startego ostrego sera Cheddar
pol szkl. posiekanej zielonej cebulki
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka koszernej soli + do posypania
1/4 lyzeczki sody do pieczenia
3/4 szklanki maslanki
pol szkl. smietany
1 duze jajko rozmieszane
wykonanie:
nagrzac oliwe w zelaznym garnku do temp. ok. 190 C
w duzej misce wymieszac razem make, ser, cebulke, cukier, proszek do p., sode i sol
w mniejszej misce zmiksowac maslanke, smietane i jajko, wlac do suchych skladnikow i wymieszac dokladnie.
Otrzymane ciasto wylozyc na posypana maka stolnice i lekko posypac maka. Ciasto uksztaltowac na 2,5 cm. gruby okrag, nastepnie wykrawac paczki duza szklanka zanurzona w mace, resztki polaczyc razem i wykroic reszte paczkow. Omaczonym palcem wyrobic odpowiednie dziurki w paczkach, odwrocic na druga strone i wyrownac/powiekszyc dziurki.
Do goracej oliwy wkladac paczki na 3-4 minuty na jedna strone. Paczki beda grube, wiec mozna przewracac co minute, uwazajac aby nie przepalic. Paczki przekladac na papierowy recznik i posypac sola do smaku. Podawac.
PS. Trisha Yearwood jest popularna gwiazda country singer, ma pokazy kuchni poludnia stanow w TV.