- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Upiekłam kilka dni temu i po prostu muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Jego autorką jest Marta Gessler.
Ciasto jest cudowne. Lekko piernikowe, aromatyczne, pachnące cynamonem. Najpyszniejsze jest na drugi dzień.
Składniki:
- 1 i 1/4 szkl. oleju
- 4 jaja
- 2 szkl. drobno utartej marchewki
- 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody szczypta soli
- orzechy
- rodzynki
polewa: czubata łyżka kakao
- 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
- 2 łyżeczki zimnej wody
Sposób przyrządzania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
Ciasto jest cudowne. Lekko piernikowe, aromatyczne, pachnące cynamonem. Najpyszniejsze jest na drugi dzień.
Składniki:
- 1 i 1/4 szkl. oleju
- 4 jaja
- 2 szkl. drobno utartej marchewki
- 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody szczypta soli
- orzechy
- rodzynki
polewa: czubata łyżka kakao
- 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
- 2 łyżeczki zimnej wody
Sposób przyrządzania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
