Kulki Alki

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Jeżeli jednak komuś odpowiada smak przypieczonej mąki to polecam moje kuleczki :mrgreen:

Składniki:
2 szklanki maki,
0,75 szkl cukru,
0,5 szkl mleka,
10 dag masła,
50 ml rumu,
2 łyżki kakao,
0,5 szkl posiekanych orzechów lub migdałów,
do obtoczenia: orzechy siekane lub wiórki kokosowe lub płatki czekoladowe.

Mleko gotujemy z cukrem i kakao. Bierzemy dużą patelnie i na niej na średnim ogniu prażymy mąkę. Nie spuszczamy jej z oka: ciągle mieszamy, aż mąka zrobi się jasnobrązowa i pachnąca. Trzeba tej czynności poświęcić wiele uwagi bo bardzo łatwo jest przypalić i wtedy cała mąka do wyrzucenia. Jak już uprażona to przesypujemy do dużego garnuszka i odstawiamy by ostygła. No i mamy przerwę na herbatkę  Pokrzepieni bierzemy się do dalszej pracy: do mąki wlewamy mleko – należy zamieszać, wkładamy miękkie masło – miksujemy, wlewamy rum – miksujemy, wsypujemy orzechy – miksujemy krótko. Wstawiamy do lodówki by się schłodziło.
Teraz czeka nas żmudna praca, którą najlepiej się wykonuje przy okazji oglądania np. wiadomości. Masę musimy uformować w kuleczki (oczywiście jeśli mamy jeszcze co formować, bo u nas jakoś dziwnie znika w tej lodówce) i obtoczyć w orzechach, płatkach czekoladowych czy wiórkach kokosowych – co tam komu pasuje.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
zrobilam wczoraj z ciekawosci.sa naprawde smakowite chociaz wyczuwa się w niektorych delikatny posmak mąki(spozylam sztuk 3 i ten smak wyczulam tylko w 1).
chociaz ten smak bardziej był podobny do mleka w proszku i gdybym sama tego nie robila pewnie bym pomyslała ze kulki robione sa własnie z mleka w proszku.
zamiast kakao dalam tabliczke gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej.>>ciasto<,jest bardzo plastyczne ,nie rozpada się i bardzo wdziecznie sie fromuje.
na pewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz.