- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Francuski bardzo puszysty piernik Pain d'epices
Źródło przepisu:
http://www.iletaitunefoislapatisserie.com/...-moelleux.html#
Składniki:
100 ml półtłustego mleka
50 ml mocnej kawy
90 g masła
80 g brązowego cukru
180 g płynnego miodu
1 duże jajo
75 g mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą orkiszową, drobno mieloną)
75 g mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista)
1 g soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
2 łyżeczki "czterech przypraw" (dałam dwie czubate łyżeczki przyprawy do pierników, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru)
20 g muscovado (dałam łyżkę czarnej melasy z trzciny cukrowej)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C (u mnie 175).
Wymieszaj kawę z mlekiem*.
W rondlu stop razem masło, brązowy cukier i miód. (Ja na koniec dodałam jeszcze melasę zamiast muscovado). Dodaj jajko i wymieszaj.
W misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, cynamon, przyprawy i muscovado. Dodaj do tego masę maślano - miodową, a następnie wymieszaj stopniowo z mlekiem i kawą. Ja mleko z kawą dodałam od razu do masy maślano -miodowej i wymieszałam z suchymi składnikami ręczną trzepaczką.
Teraz można pozostawić ciasto na co najmniej godzinę w lodówce (ja jak autorka wstawiłam je do pieczenia od razu). Wlać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki o wymiarach 24 x10 cm (ja użyłam papieru do pieczenia). Piec ok. 40 minut.
*W oryginalnym przepisie należało zaparzyć kawą z mlekiem 2 goździki i odczekać, aż nabierze smaku, ale ja z tego zrezygnowałam, bo używałam kawy rozpuszczalnej, więc dołożyłam nieco mielonych goździków do przyprawy piernikowej.
Źródło przepisu:
http://www.iletaitunefoislapatisserie.com/...-moelleux.html#
Składniki:
100 ml półtłustego mleka
50 ml mocnej kawy
90 g masła
80 g brązowego cukru
180 g płynnego miodu
1 duże jajo
75 g mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą orkiszową, drobno mieloną)
75 g mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista)
1 g soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
2 łyżeczki "czterech przypraw" (dałam dwie czubate łyżeczki przyprawy do pierników, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru)
20 g muscovado (dałam łyżkę czarnej melasy z trzciny cukrowej)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C (u mnie 175).
Wymieszaj kawę z mlekiem*.
W rondlu stop razem masło, brązowy cukier i miód. (Ja na koniec dodałam jeszcze melasę zamiast muscovado). Dodaj jajko i wymieszaj.
W misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, cynamon, przyprawy i muscovado. Dodaj do tego masę maślano - miodową, a następnie wymieszaj stopniowo z mlekiem i kawą. Ja mleko z kawą dodałam od razu do masy maślano -miodowej i wymieszałam z suchymi składnikami ręczną trzepaczką.
Teraz można pozostawić ciasto na co najmniej godzinę w lodówce (ja jak autorka wstawiłam je do pieczenia od razu). Wlać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki o wymiarach 24 x10 cm (ja użyłam papieru do pieczenia). Piec ok. 40 minut.
*W oryginalnym przepisie należało zaparzyć kawą z mlekiem 2 goździki i odczekać, aż nabierze smaku, ale ja z tego zrezygnowałam, bo używałam kawy rozpuszczalnej, więc dołożyłam nieco mielonych goździków do przyprawy piernikowej.
Ostatnią edycję dokonał moderator: