Kulki kokosowe

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Kulki kokosowe
250 g bialej czekolady
100 g swiezej smietany
30 g masla
3 krople esencji wanilinowej
100 g obranych migdalow / lub prazonych orzechow laskowych, choc troche zmienia smak /
100 g wiorkow kokosowych
- wymieszac smietane, maslo i esencje
- wymieszac razem z wiorkami zrobionymi z bialej czekolady
- wstawic do lodowki na co najmniej 2 godziny
- poslugijac sie lyzeczka nabierac troche masy i robic kulki, w srodek wcisnac migdala / orzecha laskowego /, obtoczyc je wiorkami kokosowymi i umiescic w papierowych foremkach do czekoladek
- wsatwic je do lodowki
- przed podaniem wyjac je z lodowki wczesniej, aby osiagnety temperature otoczenia
- w lodowce przechowuja sie do tygodnia

Nie pytajcie mnie o swieza smietane, gdyz takiej u mnie nie ma. Madzia bedzie wiedziala lepiej. Mysle, ze to smietana jak za dawnych czasow.
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
robie je bardzo podobnie
na 1.5 tabliczki czekolady niekoniecznie bialej - ostatnio robilam z mlecznej, daje 2 lyzki smietanki i lyzke masla i bardzo duzo kokosu
icon_smile.gif
mieszam, chlodze, lepie dodatkowo obtaczam wiorkami kokosowymi, wychodzi tak:

a36te.jpg
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
powinno sie wszystko rozpuscic oprocz kokosu a potem wystudzic, ale ja rozpuscilam tylko czekolade reszte rozpuscilam w cieplej czekoladzie
icon_smile.gif