Maślankowe ciasto czekoladowe z morelami i płatkami migdałów

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,374
3,650
113
Kilka łyżek - dodawałam po jednej, mieszałam i sprawdzałam konsystencję. Używam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, więc pożądaną konsystencję musisz sama ocenić na własne oko.
icon_smile.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Wczoraj upiekłam z ciemnymi renklodami. Bardzo nam smakowało.
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie mam zadnych owocow, ale robie je z masa marcepanowa. Trudno. Najwyzej umrzemy zaslodzeni na smierc
icon_wink.gif

Pokroje na maciupkie kosteczki... Albo jeszcze lepiej serduszka foremka wytne.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Opa.
Czy morele to sie ładnie mrożą? Bo sezon niezwykle krótki i w niewielu sklepach bywają.
Dobrze, że zajrzałam do przepisu bo bym wróciła z zakupów bez maślanki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,374
3,650
113
Wyciągam, bo mam w planach na weekend.

EDIT:
Upiekłam z morelami, agrestem i drobno siekanymi migdałami w formie niskiego placka typu "mało ciasta, dużo owoców". Pyszne wyszło. Zamiast cukru dałam erytrytol. Mąka orkiszowa plus kilka łyżek gryczanej, bez lukru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tak jak ja
icon_smile.gif

Nie pamietalam z ktorej porcji pieklam!!! wiec sobie zapisze, bo forma autorska przepisu balaganiarska. Plaski placek i duzo moreli.
Najwieksza forma, plaskie wychodzi, nakladam pokrywke i mam swiety spokoj
icon_smile.gif
Tylko boczki rosna
icon_lol.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mam i ja
icon_lol.gif

Jak Joanna nic nie ubijałam,wszystkie składniki wymieszałam rózgą i wyszło pyszne ciasto.
Zamiast maślanki dałam jogurt i ayran,bo tylko to miałam w domu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
M0je drogie dziecko to sobie tego ciasta kroi taki kawałeczek wielkości 4 porcji
icon_biggrin.gif

skoro już raczej nie usnę to może poczytam sobie o mrożeniu moreli...

Ojojoj... Wydaje się zbyt piękne żeby tak prosto było ale warto spróbować. Wyglądają pięknie. Tylko co dalej? Piec z bryłą lodu? To sporszy kawałek owocu. Ale MUSZĘ spróbować
https://www.dorotasmakuje.com/2018/07/jak-mrozic-morele/
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,374
3,650
113
kermidt @ 4 Jul 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1646833Tylko co dalej? Piec z bryłą lodu?
Żadna z zamrożonych przeze mnie moreli nie otoczyła się bryłą lodu, a mrożę je od lat. Są zwyczajnie zamrożone na kość, ale bez otoczki lodowej.


Janko, dobrze wiedzieć, że zamiast maślanki można dać jogurt czy nawet ayran. To pyszne i proste ciasto, doskonałe z różnymi owocami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Chodzilo mi o morelowa bryle lodu
zahnlos.gif

Joanno, i jak wylozysz zamrozone na ciasto nie ma zakalca? T jednak spory kawalek owocu.

A propos rozmiaru. Widzialyscie juz morele wielkosci brzoskwin?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,374
3,650
113
Mrożę malutkie, polskie morele z przeznaczeniem na knedle, ale zdarzało mi się też z powodzeniem piec z nimi ciasto.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
I dajesz takie lodowate i do pieca, tak?

Musze sprobowac, bo jeszcze tydzien i morele bede mogla zobaczyc ale tylko na obrazku.