Ciasteczka z amoniakiem w kształcie łabędzi, amoniaczki

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,522
1,039
113
Dzięki Margot, która zaprezentowała wykonane przez siebie łabędzie https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8899&st=22700 mamy na forum przepis na delikatne ciasteczka, amoniaczki z dodatkiem drożdży.
Przepis pochodzi z tej strony

Ciasteczka z amoniakiem w kształcie łabędzi, amoniaczki

Składniki:
-2 dkg świeżych drożdży
-2 dkg amoniaku
-1,5 szklanki cukru
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-6 jajek
-100g roztopionego masła lub margaryny

dodatkowo:
2-3 szklanki mąki pszennej (mnie ciasto wchłonęło więcej)

Przygotowanie ciasta:
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy.
Dodajemy amoniak, mąkę i roztopione masło lub margarynę.
Wszystko miksujemy na gładką masę.

Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 h. (Swoje ciasto przełożyłam do miski tupperware z pokrywką).
Następnie dodajemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy więcej mąki, aż do uzyskania pięknej, elastycznej formy. (Moje ciasto wchłonęło więcej, pół szklanki jak nie więcej).
Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Można je zostawić nawet na następne 24 godziny - ciasteczka wychodzą jeszcze bardziej puszyste.

Po godzinie wykrawamy dowolne kształty foremkami lub kółka z których robimy łabędzie. Ja ciastek nie smarowałam ani przed ani po upieczeniu. Jak dla mnie są dość słodkie, pomimo, że więcej mąki dałam, tym samym nieco więcej ciasta wyszło,
Kółka przecinamy na pół nacinamy każdy kawałek wzdłuż prostej krawędzi trzema cięciami, od najdłuższego do najmniejszego. Najdłuższy formujemy na kształt łabędziej szyi. (Nieco złagodziłam szpiczasty kształt brzucha i szczypnęłam łebek aby dziobowi nadać kształt Tak to wyglądało u mnie:
(Nad kółkiem foremka, którą zrobiłam nacięcie skrzydeł)

Tak wyglądały moje:


Ciasto wchłonęło mi więcej niż 3 szklanki mąki. Ile nie wiem bo wyrabiając dosypywałam nie odmierzając. Może się mylę ale myślę, że zależy to od wielkości jaj i rodzaj tłuszczu. Kiedy ciasto odstało było plastyczne i przyjemnie formowało się.
Po upieczeniu dorobiłam zarys skrzydeł (końcówką foremki do ciastek, tę bombką, która leży nad kółkiem na pierwszym zdjęciu). Ale wygięty pasek blaszki ze skoroszytu jeszcze bardziej się nada bo nie uszkodzi ogona:


Na Margot zawsze można liczyć
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,667
486
83
noooooooooooooooooooooooo, fotorelacja
anbetung.gif

A ciasteczka naprawdę pyszne , ja robiłam z pół porcji i wyszło ich ful wypas
icon_mrgreen.gif

U mnie już kilka dni leżą w puszkach i nic nie traca na smaku , nadają się do dłuższego przechowywania

Mi tez ciasto wchłonęło więcej mąki, na pół porcji poszło tak z 2 szklanki , jedna lekko czubata ( na to drugie po 24h czasu leżakowania wyrabianie )
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,522
1,039
113
Margot @ 9 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1642079noooooooooooooooooooooooo, fotorelacja
anbetung.gif

(...)
Noooo, autorytet udostępniającej to cudo wymagał przyłożenia się do pracy
icon_mrgreen.gif


Dopiszę jeszcze, że ciasteczka dzisiaj pieczone z ciasta, które po wyrobieniu odleżało dobę, były jeszcze lepsze (bardziej puszyste). Dzisiaj wykrawałam też foremkami.
I piekłam w 165 st. C 10 min. Ładnie wyrosły do góry nie rozchodząc się na boki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,667
486
83
nooooooooo
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
autorytet
Helena, jeśli możesz dopisz w pierwszym poście
bussi.gif
o tym, że ciasto można, a nawet warto zostawić na następna dobę już po końcowym zagnieceniu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,233
3,486
113
Nie wiem, czy Helena może jeszcze edytować swój post, więc na wszelki wypadek dopisałam.
icon_smile.gif
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,262
1,535
113
Zrobiłam ciasto i poszło do lodówki. Z połowy porcji. Najtrudniej zważyć 1 dag amoniaku. Szkoda, że muszę czekać tak długo. Już się chce piec.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,522
1,039
113
Dzisiaj zjadłam jedno i już nie wydają się zbyt słodkie, co mi się od razu wydawało. Jak będę miała dostęp ze stacjonarnego to wrzucę zdjęcie tych puszystych.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,522
1,039
113
Ciasto zrobiłam parę dni temu. Dzisiaj upiekłam z połowy tej porcji dla zaprzyjaźnionej pani a resztę odłożyłam na później. Dzisiejsze o wiele smaczniejsze wyszły. Na etapie wyrabiania ciasta dodałam ciemnego rumu. Fajnie podkręcił smak ciastek.
Piekłam w 160 st. C / 12 min. Wyszły pulchne, sporo urosły.
Plusem jest to, że ciekawie się prezentują i szybciutko się robi.
Moja uwaga co do słodkości; zaraz po upieczeniu wydawały mi się słodkie a po paru dniach przypominały sklepowe biszkopciki, też słodkie. Alkohol przełamał/zmienił cukrowy smak.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,481
2,749
113
Możecie powiedzieć ile tego amoniaku w łyżeczkach? Gramową wagę mam zakopaną gdzieś w czeluściach kuchennych.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
O jakie ladne! I jak to sposobem mozna zamiast tony moze drogich przydasi.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,522
1,039
113
Buka @ 21 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1642510Możecie powiedzieć ile tego amoniaku w łyżeczkach? Gramową wagę mam zakopaną gdzieś w czeluściach kuchennych.
Buko, ja nie mam precyzyjnej wagi i wyliczyłam ilość sposobem... Moje opakowanie amoniaku miało 30 gram. usypałam w miarę równej szerokości pasek i podzieliłam go na trzy. Dwie trzecie to była potrzebna mi ilość (no prawie
icon_wink.gif
). Gorzej jak ma się bez opakowania... Następnym razem odmierzę i dopiszę w przepisie w łyżeczkach. Dzisiaj nie mogę tego zrobić bo nie mam już amoniaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,667
486
83
Ostatnią edycję dokonał moderator: