STEK PO PROWANSALSKU
Składniki na 2 porcje
• 2 steki wołowe (po 20 dkg każdy)
• 1/3 szklanki oliwy z oliwek
• 1 szklanka bulionu wołowego
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• mąka do opruszenia steków
• 2 duże cebule
• 3 pomidory
• 8 ząbków czosnku (posiekanych w plastry)
• 1 duża pieczarka (pokrojona w drobne kawałki)
• łyżeczka koperku do posypania
• Przyprawy:
• sól
• pieprz czarny mielony
• pieprz biały mielony
• 2 łyżki ziół prowansalskich
• papryka słodka mielona
• szczypta chili
• kilka ziaren jałowca
Etapy przygotowania
1. Steki nacinamy. W miejsce nacięć wciskamy po kawałeczku pieczarki oraz czosnku. Każdego steka prószymy mąką. Na patelni rozgrzewamy 7 łyżek oliwy i rumienimy steki z obydwu stron - smażymy ok. 4 minut z każdej strony. Po wyjęciu pruszymy dość mocno ziołami, solą i pieprzem.
2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i tniemy w grubsze plastry. Podsmażone steki wkładamy do rondla. Zalewamy je bulionem, oliwą oraz winem. Dorzucamy pomidory, cebulę i dusimy wedle gustu: w zależności jakie steki chcemy uzyskać - czy krwiste czy też nie. Na koniec posypujemy koperkiem.
3. Stek podajemy na gorąco. Idealnie komponuje się smakowo z pieczonym bakłażanem.
POLECAM ŻYCZĄC SMACZNEGO!!!
I jeszcze jedno: przepis ów mam od przyjaciela Georga
Składniki na 2 porcje
• 2 steki wołowe (po 20 dkg każdy)
• 1/3 szklanki oliwy z oliwek
• 1 szklanka bulionu wołowego
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• mąka do opruszenia steków
• 2 duże cebule
• 3 pomidory
• 8 ząbków czosnku (posiekanych w plastry)
• 1 duża pieczarka (pokrojona w drobne kawałki)
• łyżeczka koperku do posypania
• Przyprawy:
• sól
• pieprz czarny mielony
• pieprz biały mielony
• 2 łyżki ziół prowansalskich
• papryka słodka mielona
• szczypta chili
• kilka ziaren jałowca
Etapy przygotowania
1. Steki nacinamy. W miejsce nacięć wciskamy po kawałeczku pieczarki oraz czosnku. Każdego steka prószymy mąką. Na patelni rozgrzewamy 7 łyżek oliwy i rumienimy steki z obydwu stron - smażymy ok. 4 minut z każdej strony. Po wyjęciu pruszymy dość mocno ziołami, solą i pieprzem.
2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i tniemy w grubsze plastry. Podsmażone steki wkładamy do rondla. Zalewamy je bulionem, oliwą oraz winem. Dorzucamy pomidory, cebulę i dusimy wedle gustu: w zależności jakie steki chcemy uzyskać - czy krwiste czy też nie. Na koniec posypujemy koperkiem.
3. Stek podajemy na gorąco. Idealnie komponuje się smakowo z pieczonym bakłażanem.
POLECAM ŻYCZĄC SMACZNEGO!!!
I jeszcze jedno: przepis ów mam od przyjaciela Georga