Boeuf provancal lub wolowina po prowansalsku
Skladniki dla 4 osob:
750g – 1kg miesa wolowego (prega)
2 duze cebule
4 srednie pomidory
10 czarnych oliwek bez pestek (moze byc wiecej)
50g wedzonego boczku
1/4l wytrawnego, czerwonego wina (np. Côte du Rhône)
1/4l wody
bouquet garni (galazka lub dwie pietruszki, tymianku i listek laurowy)
4 – 5 lyzek oliwy z oliwek
sol, pieprz
1. Mieso umyc i dokladnie wytrzec w papierowy recznik. Nastepnie pokroic w kostke mniej wiecej o boku 2 - 3 cm. Cebule pokroic w kostke.
2. Do duzego, ciezkiego garnka wlac oliwke. Na rozgrzany tluszcz wrzucic mieso i ostro przysmazyc, od czasu do czasu mieszajac. Gdy mieso lekko zbrazowieje, dodac cebule i smazyc razem z miesem 2 - 3 minut (az sie zeszkla).
3. Nastepnie wlac wino. Odparowac. Dodac wode i wrzucic bouquet garni. Posolic.
4. Miesko dusic 2,5 godziny na bardzo malym ogniu.
5. Krotko przed uplywem 2,5 godzin, sparzyc pomidory i sciagnac z nich skorke. Pokroic w cwiartki. Oliwki pokroic w talarki. Jesli mamy oliwki z pestka, to najpierw wydrenowac. Boczek pokroic w kostke i ostro przysmazyc.
6. Po 2,5 godzinach duszenia, do miesa dodac pomidory, oliwki i odcedzony boczek ( bez roztopionego tluszczu).
7. Miesko dusic jeszcze okolo 30 minut. Na koniec przysmaczyc pieprzem i ewentualnie jeszcze raz sola.
Podawac z bagietka i czerwonym winem (najlepiej tym samym, ktore dodalismy do gotowania).
Smacznego
Marga
Skladniki dla 4 osob:
750g – 1kg miesa wolowego (prega)
2 duze cebule
4 srednie pomidory
10 czarnych oliwek bez pestek (moze byc wiecej)
50g wedzonego boczku
1/4l wytrawnego, czerwonego wina (np. Côte du Rhône)
1/4l wody
bouquet garni (galazka lub dwie pietruszki, tymianku i listek laurowy)
4 – 5 lyzek oliwy z oliwek
sol, pieprz
1. Mieso umyc i dokladnie wytrzec w papierowy recznik. Nastepnie pokroic w kostke mniej wiecej o boku 2 - 3 cm. Cebule pokroic w kostke.
2. Do duzego, ciezkiego garnka wlac oliwke. Na rozgrzany tluszcz wrzucic mieso i ostro przysmazyc, od czasu do czasu mieszajac. Gdy mieso lekko zbrazowieje, dodac cebule i smazyc razem z miesem 2 - 3 minut (az sie zeszkla).
3. Nastepnie wlac wino. Odparowac. Dodac wode i wrzucic bouquet garni. Posolic.
4. Miesko dusic 2,5 godziny na bardzo malym ogniu.
5. Krotko przed uplywem 2,5 godzin, sparzyc pomidory i sciagnac z nich skorke. Pokroic w cwiartki. Oliwki pokroic w talarki. Jesli mamy oliwki z pestka, to najpierw wydrenowac. Boczek pokroic w kostke i ostro przysmazyc.
6. Po 2,5 godzinach duszenia, do miesa dodac pomidory, oliwki i odcedzony boczek ( bez roztopionego tluszczu).
7. Miesko dusic jeszcze okolo 30 minut. Na koniec przysmaczyc pieprzem i ewentualnie jeszcze raz sola.
Podawac z bagietka i czerwonym winem (najlepiej tym samym, ktore dodalismy do gotowania).
Smacznego
Marga
Ostatnią edycję dokonał moderator: