Babka gotowana - idealna na Wielkanoc

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
składniki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 jaj
1/2 szklanki mąki tortowej
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1/2 fiolki olejku migdałowego lub innego

sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy razem, wlewamy do natłuszczonej formy do babki gotowanej, zamykamy.
Formę wstawiamy do dużego garnka z wodą (wody powinno być tyle, żeby babka pewnie stała) i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę 10 minut od czasu zagotowania wody (woda nie może bulgotać, jedynie "pyrkać" ).
Po ostygnięciu babkę lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Foremkę nabyłam i babę zrobiłam, (tylko biłam pianę z białek coby puszysta była i dla wzmocnienia dostała jeszcze łyżkę spirytusu :lol: ). Trochę krzywa wyrosła, bo mi chłop zaglądał do gara sprawdzając co tam się tak długo gotuje. Polewy sie nie doczekała, bo na ciepło poszła do brzuszków moich chłopców - dużego i małego. Leciutka pychotka, będzie przebojem na Wielkanoc.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,362
824
113
:roll: Lecę po formę.
kon2.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Od lat robie babke prawie identyczna, ma minimalnie inne proporcje:
1 szkl maki pszennej
1 szkl maki ziemniaczanej
i 6 jajek zamiast 5.

I zamiast polewy daje taka "gola" z truskawkami w plasterkach i sosem waniliowym z dodatkiem Advocaata.

My przepadamy za ta babka. Malinno dzieki za przypomnienie - dzieki tobie dzisiaj znowu ja upieklam, bo potrzebowalam czegos szybkiego i niezawodnego.

Aha, pisze , ze to cos szybkiego, bo ja gotuje te babke w szybkowarze i wtedy trwa to tylko 20-25 min.
icon_smile.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
A czy formy ponizej nadadza sie do zrobienia tej babki?
Sa wprawdzie do puddingow, ale maja przykrywke i mam cicha nadzieje, ze beda dobre...



 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Bajaderko, według mnie się nada. To nie jest gruba blacha, więc powinno się udać.
icon_smile.gif
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Od lat robie babke prawie identyczna, ma minimalnie inne proporcje:
1 szkl maki pszennej
1 szkl maki ziemniaczanej
i 6 jajek zamiast 5.

I zamiast polewy daje taka "gola" z truskawkami w plasterkach i sosem waniliowym z dodatkiem Advocaata.

My przepadamy za ta babka. Malinno dzieki za przypomnienie - dzieki tobie dzisiaj znowu ja upieklam, bo potrzebowalam czegos szybkiego i niezawodnego.

Aha, pisze , ze to cos szybkiego, bo ja gotuje te babke w szybkowarze i wtedy trwa to tylko 20-25 min.
icon_smile.gif
AgusiaH, a jak robisz "gola"?
icon_smile.gif
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
A czy formy ponizej nadadza sie do zrobienia tej babki?
Sa wprawdzie do puddingow, ale maja przykrywke i mam cicha nadzieje, ze beda dobre...
Bajaderko ta forma do baby gotowanej to nic innego jak forma do gotowania budyniu vel puddingu. Mając formę wreszcie moge pomęczyć przepisy na budynie ze starej książki kucharskiej, gdzie właśnie potrzeba tej formeki do ich zrobienia.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
O, to super!
icon_smile.gif


Teraz tylko musze sie zdecydowac, ktora kupic :wink:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Czy ktos kto juz te babeczke robił może sprawdzić pojemność swojej foremki? Nie ejstem pewna czy w mojej sie zmieści. Albo choc powiedzcie do jakiego poziomu siegało ciasto po nalaniu?

Jeszcze jedna sprawa: czy studzicie babeczke w foremce czy wyciagacie gorącą?
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Czy ktos kto juz te babeczke robił może sprawdzić pojemność swojej foremki? Nie ejstem pewna czy w mojej sie zmieści. Albo choc powiedzcie do jakiego poziomu siegało ciasto po nalaniu?

Jeszcze jedna sprawa: czy studzicie babeczke w foremce czy wyciagacie gorącą?
No wreszcie udało mi się tu dostać (internet coś mi wariuje :evil: )

Babkę robiłam już kilka razy, ostatnią dziś (tylko proszku dodaję 2 płaskie łyżeczki)
Ciasto wlane do foremki zajmuje ok 3/4 wysokości foremki..
Po ugotowaniu babka siega mi wieczka (nawet wzorek z niego odciska mi się na cieście).
Gotuję 90 minut (1,5 godziny), wody do garka wlewam tak ok. 3cm poniżej górnej krawędzi foremki, która nie może wypływać, tylko ma stać w garnku w trakcie gotowania. Woda ma pyrkać, ale tak zdecydowanie, nie anemicznie, ale i nie bulgotać gwałtownie, a garnek ma być przykryty.
Ładnie wychodzi z foremki, tylko trzeba pamiętać o dokładnym wysmarowaniu jej tłuszczem i wysypaniu bułką tartą.
Po ugotowaniu wyjmuję ciasto z foremki jak już trochę przestygnie , inaczej potrafi sie trochę "przykleić" do ścianek.

Pojemnośc foremki :gruebel: , nie wiem, idę sprawdzić ile ona ma....
.... do rantu-górnej krawędzi równe 2000ml czyli 2 litry. (To foremka rozmiaru mniejszego, nabyta ostatnio w Netto)
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Robilam ta babke na swieta - cos rewelacyjnego ! puchata, leciutko tylko wilgotna - no po prostu rozplywa sie w ustach. Wchodzi na stale do menu, nie tylko swiatecznego :mrgreen: Dzieki za superowy przepis i za foremke :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Z braku czasu nie czytałam komentarzy i gotowałam tyle ile autorka zalecała.
Zdecydowanie za krótko. Po ostudzeniu i wyjęciu niestety okazało się, że ciasto jest w połowie surowe.
Robię je jeszcze raz z poprawką na dłuższe gotowanie.
 

wiktoresq

Member
Kwi 21, 2011
1
0
0
Witam, mam pytanie, bardzo pilne ;) gdzie w szczecinie mogę nabyć foremkę do babki gotowanej???? Pozdrawiam, liczę na szybką odpowiedź
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
I pewnie nikt nie ma zdjęcia?? To ona wychodzi biała? Taka sama w środku, jak i na zewnątrz?
Tak sobie myślę, że to babka idealna dla mnie - a raczej alternatywa dla mojego zepsutego i szalonego piekarnika.