Königsberger Klopse

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Königsberger Klopse

500g miesa mielonego
1 bulka
1 cebula
1 jajko
3 fileciki anchois
3 lyzki kaparow
1 l rosolu (moze byc z kostki)
1 lyzka masla
2 lyzki maki
400ml smietanki
sok z cytryny
sol
pieprz
papryka w proszku
cukier

Bulke namoczyc w wodzie i dobrze odcisnac. Cebule drobno posiekac i zeszklic na niewielkiej ilosci tluszczu. Anchois pokroic na male kawaleczki. Wszystkie te skladniki dodac do mielonego miesa, dolozyc jeszcze jajko, sol, pieprz i papryke. Wymieszac dokladnie i uformowac jednakowej wielkosci klopsy.
Zagotowac rosol, wlozyc klopsy i gotowac je na malym ogniu 15 min. Nastepnie wyjac klopsy, rosol mozna przecedzic. W drugim garnku zrobic jasna zasmazke z lyzki masla i 2 lyzek maki. Wlac rosol, dolac smietanke i gotowac 10min. Wlozyc klopsy, dodac kapary, doprawic sola, sokiem z cytryny i cukrem.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Jakie ma być to mięso? Wołowe? Wieprzowe? Indycze? Cielęce? Mieszane? Jakiekolwiek bądź?