ZAPIEKANY ŁOSOŚ
Składniki
1 kg łososia bałtyckiego
oliwę do obsmażania
Przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki chili
przyprawa do ryb Kamis
Etapy przygotowania
1. Łososia sprawiamy, dzielimy na dzwonka, myjemy.
2. Następnie osuszamy go na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
3. Rybę solimy i pieprzymy. Wszystkie zioła mieszamy razem i prószymy nimi mocno łososia.
4. Po czym obsypujemy go delikatnie mąką.
5. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy delikatnie łososia z każdej strony.
6. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180* przez około 30 minut.
7. Podajemy go na gorąco. Przyrządzony w ten sposób łosoś poprostu rozpływa się w ustach.
POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Składniki
1 kg łososia bałtyckiego
oliwę do obsmażania
Przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki chili
przyprawa do ryb Kamis
Etapy przygotowania
1. Łososia sprawiamy, dzielimy na dzwonka, myjemy.
2. Następnie osuszamy go na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
3. Rybę solimy i pieprzymy. Wszystkie zioła mieszamy razem i prószymy nimi mocno łososia.
4. Po czym obsypujemy go delikatnie mąką.
5. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy delikatnie łososia z każdej strony.
6. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180* przez około 30 minut.
7. Podajemy go na gorąco. Przyrządzony w ten sposób łosoś poprostu rozpływa się w ustach.
POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Ostatnią edycję dokonał moderator: