Zapiekany łosoś*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
ZAPIEKANY ŁOSOŚ


Składniki

1 kg łososia bałtyckiego
oliwę do obsmażania

Przyprawy:

sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki chili
przyprawa do ryb Kamis


Etapy przygotowania

1. Łososia sprawiamy, dzielimy na dzwonka, myjemy.
2. Następnie osuszamy go na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
3. Rybę solimy i pieprzymy. Wszystkie zioła mieszamy razem i prószymy nimi mocno łososia.
4. Po czym obsypujemy go delikatnie mąką.
5. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy delikatnie łososia z każdej strony.
6. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180* przez około 30 minut.
7. Podajemy go na gorąco. Przyrządzony w ten sposób łosoś poprostu rozpływa się w ustach.


POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
brzmi smacznie - ale poniewaz dla mnie najlepsza ryba jest filet :mrgreen: to czy moga byc gotowe dzwonki? ... i z czym najlepiej podawac tego lososia?

i czy jak nie bedzie przyprawy do ryb kamisa to duzo ryba straci?

pzdr
yenn
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
brzmi smacznie - ale poniewaz dla mnie najlepsza ryba jest filet :mrgreen: to czy moga byc gotowe dzwonki? ... i z czym najlepiej podawac tego lososia?

i czy jak nie bedzie przyprawy do ryb kamisa to duzo ryba straci?

pzdr
yenn
Mogą być dzwonka a jakże :lol:
Ja podaję go do zapiekanych w ziołach ziemniaczków lub frytek i do różnych surówek
:lol:
Powiem Ci, że ja jestem fanką tej przyprawy i nigdy nie robiłam go bez niej. :mrgreen:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
mowisz ze taka dobra? no to poszukam, zainwestuje w kamisa i bede robic wtedy ta rybke bo brzmi smakowicie.. dam znac :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Dobra to mało powiedziane. Ta rybka jest pyszna, właśnie ją zrobiłam i pałaszuję
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
pieknie wyglada, kurcze, a losos na mojej liscie ryb jadalnych.
Cytrynowy pposmaka da tez sok z czastki cytryny polozonej juz na talerz.

A 30 minut to nie za dlugo?