Cepeliny z kapką w środku*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
CEPELINY Z KAPKĄ W ŚRODKU

Składniki na 4 porcje

15 ugotowanych ziemniaków
5 surowych ziemniaków
3 łyżki mąki ziemnaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 jako

sól
pieprz

• FARSZ GRZYBOWY:

• 2 szklanki suszonych grzybów
• 15 dkg boczku
• 1 jajko
• 1 cebula
• pieprz
• 3 łyżki bułki tartej
• mleko

• FARSZ WOŁOWY:

• 10 dkg mielonego mięsa wołowego (ja daję gotowego tatara)
• łyżka smalcu
• pieprz
• sól
• 1 ząbek czosnku
• jajko
• majeranek

Etapy przygotowania

1. Ziemniaki ugotowane zemleć przez maszynkę. Ziemniaki surowe, obrać i zetrzeć na tartce na malutkich oczkach. Wszystkie te ziemniaki wraz z mąką i jajkiem razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
2. Robimy farsz do wyboru. I tak gdy chcemy farsz grzybowy to: Grzyby gotujemy w mleku. Przepuszczamy je razem z boczkiem przez maszynkę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną drobno i zrumienioną na oliwie cebulę soląc wedle gustu. Wyrabiamy.
3. Jeżeli zaś chcemy farsz wołowy to: mielone mięso wyrabiamy z przyprawami dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i na koniec wlewamy rozgrzany smalec. Wyrabiamy.
4. Z ziemniaków formujemy kulki wkładając do środka po kapce nadzienia. Wkładamy je osobno do gotującej się, osolonej wody. Gotować 30 minut. Wyjmujemy ja łyżką cedzakową.
5. Podajemy wraz ze zrumienioną cebulką polane tłuszczem.




SMACZNEGO!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: