- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
4 średnie ziemniaki
4 łyżki oleju lub masła
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku posiekane
2-3 łyżeczki roztartej szałwi
sól do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu (dowolnie)
1. Nieobrane ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przepołowić wzdłuż, pokroić na plasterki, wypłukać, osączyć, osuszyć w ścierce.
2. Olej lub masło rozgrzać na dużej patelni z pokrywą, na średnim odgniu, włożyć cebulę i ziemniaki, osolić, przykryć, zmniejszyć płomień, smażyć 10 minut często wstrząsając patelnią.
3. Odkryć, posypać czosnkiem, szałwią, przyprawić pieprzem, zamieszać, przykryć i smazyć dalsze 5 minut.
Podawać do smażonego mięsa, pieczonego drobiu lub z kefirem albo zsiadłym mlekiem na kolację.
Przepis podany przez Katarzynę Pospieszyńską kiedyś dawno w tv, i wydrukowany w gazecie TIM. Nosił on nazwę "ziemniaki szałowe", ale ja podejrzewam, że głodny zecer zjadł dwie literki...
4 łyżki oleju lub masła
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku posiekane
2-3 łyżeczki roztartej szałwi
sól do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu (dowolnie)
1. Nieobrane ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przepołowić wzdłuż, pokroić na plasterki, wypłukać, osączyć, osuszyć w ścierce.
2. Olej lub masło rozgrzać na dużej patelni z pokrywą, na średnim odgniu, włożyć cebulę i ziemniaki, osolić, przykryć, zmniejszyć płomień, smażyć 10 minut często wstrząsając patelnią.
3. Odkryć, posypać czosnkiem, szałwią, przyprawić pieprzem, zamieszać, przykryć i smazyć dalsze 5 minut.
Podawać do smażonego mięsa, pieczonego drobiu lub z kefirem albo zsiadłym mlekiem na kolację.
Przepis podany przez Katarzynę Pospieszyńską kiedyś dawno w tv, i wydrukowany w gazecie TIM. Nosił on nazwę "ziemniaki szałowe", ale ja podejrzewam, że głodny zecer zjadł dwie literki...