<span style='font-size:25pt;line-height:100%'>ZUPA WON-TON </span>
• ZUPA:
• 1,5 litra bulionu wołowego (najlepiej swojskiego)
• 3 cebule dymki posiekane
• pól szklanki pieczarek posiekanych w kosteczkę
• PIEROŻKI
• Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 1/3 wrzącej wody
• 1/4 szklanki zimnej wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Farsz:
• 25 dkg mielonej polędwicy wołowej
• 2 łyżki wody
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki wina ryżowego
• łyżka oleju sezamowego
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1/2 łyżki cukru
Etapy przygotowania
1. Bulion gotujemy, wrzucamy cebulę dymkę, pieczarki oraz sos sojowy - gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą w misce dobrze wyrabiając. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypując je troszkę mąką tak by się do niej nie kleiło. Kroimy je w kwadraty o boku 5 cm.
3. Robimy farsz: wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy ze sobą na jednolitą masę. Na każdy kwadracik kładziemy jedną łyżeczkę farszu i sklejamy tj. skleja się "uszka".
4. Nastawiamy wodę w garnku do gotowania pierożków - delikatnie ją solimy. Doprowadzamy ją do wrzenia i na gotującą się wodę wrzucamy pierożki gotując je 7 minut.
5. Ugotowane pierożki - jeszcze gorące - układamy po 6-7 sztuk na talerzu i zalewamy je gorącym bulionem.
Jestem fanką tej zupy. <!--emoid--><!--endemo-->
Można do niej dodać również pędy bambusa - one nadają jej bardziej wyrafinowany smak.
Przepyszne!!! SMACZNEGO!!!
• ZUPA:
• 1,5 litra bulionu wołowego (najlepiej swojskiego)
• 3 cebule dymki posiekane
• pól szklanki pieczarek posiekanych w kosteczkę
• PIEROŻKI
• Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 1/3 wrzącej wody
• 1/4 szklanki zimnej wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Farsz:
• 25 dkg mielonej polędwicy wołowej
• 2 łyżki wody
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki wina ryżowego
• łyżka oleju sezamowego
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1/2 łyżki cukru
Etapy przygotowania
1. Bulion gotujemy, wrzucamy cebulę dymkę, pieczarki oraz sos sojowy - gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą w misce dobrze wyrabiając. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypując je troszkę mąką tak by się do niej nie kleiło. Kroimy je w kwadraty o boku 5 cm.
3. Robimy farsz: wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy ze sobą na jednolitą masę. Na każdy kwadracik kładziemy jedną łyżeczkę farszu i sklejamy tj. skleja się "uszka".
4. Nastawiamy wodę w garnku do gotowania pierożków - delikatnie ją solimy. Doprowadzamy ją do wrzenia i na gotującą się wodę wrzucamy pierożki gotując je 7 minut.
5. Ugotowane pierożki - jeszcze gorące - układamy po 6-7 sztuk na talerzu i zalewamy je gorącym bulionem.
Jestem fanką tej zupy. <!--emoid--><!--endemo-->
Można do niej dodać również pędy bambusa - one nadają jej bardziej wyrafinowany smak.
Przepyszne!!! SMACZNEGO!!!
Ostatnią edycję dokonał moderator: