Zupa Won-Ton*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
<span style='font-size:25pt;line-height:100%'>ZUPA WON-TON </span>


&#8226; ZUPA:

&#8226; 1,5 litra bulionu wołowego (najlepiej swojskiego)
&#8226; 3 cebule dymki posiekane
&#8226; pól szklanki pieczarek posiekanych w kosteczkę


&#8226; PIEROŻKI

&#8226; Ciasto:

&#8226; 2 szklanki mąki
&#8226; 1/3 wrzącej wody
&#8226; 1/4 szklanki zimnej wody
&#8226; 2 łyżki oliwy z oliwek

&#8226; Farsz:

&#8226; 25 dkg mielonej polędwicy wołowej
&#8226; 2 łyżki wody
&#8226; 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
&#8226; 1/2 łyżeczki soli
&#8226; 1/2 łyżeczki wina ryżowego
&#8226; łyżka oleju sezamowego
&#8226; 3 łyżki sosu sojowego
&#8226; 1/2 łyżki cukru

Etapy przygotowania

1. Bulion gotujemy, wrzucamy cebulę dymkę, pieczarki oraz sos sojowy - gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą w misce dobrze wyrabiając. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypując je troszkę mąką tak by się do niej nie kleiło. Kroimy je w kwadraty o boku 5 cm.
3. Robimy farsz: wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy ze sobą na jednolitą masę. Na każdy kwadracik kładziemy jedną łyżeczkę farszu i sklejamy tj. skleja się &quot;uszka&quot;.
4. Nastawiamy wodę w garnku do gotowania pierożków - delikatnie ją solimy. Doprowadzamy ją do wrzenia i na gotującą się wodę wrzucamy pierożki gotując je 7 minut.
5. Ugotowane pierożki - jeszcze gorące - układamy po 6-7 sztuk na talerzu i zalewamy je gorącym bulionem.
Jestem fanką tej zupy. <!--emoid:wink:--><!--endemo-->
Można do niej dodać również pędy bambusa - one nadają jej bardziej wyrafinowany smak.



Przepyszne!!! SMACZNEGO!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: