Pstrąg w miodowej skórce*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
PSTRĄG W MIODOWEJ SKÓRCE

2 tusze pstrąga
pół kostki masła
3 marchewki
1/4 szklanki bulionu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżeczki miodu naturalnego
sól
pieprz czarny mielony
cytryna do skropienia
kilka płatków migdałów do ozdoby

Etapy przygotowania:

1. Rybę umyć, oczyścić i osuszyć, naciąć skórę (tak co 1 cm z obu stron pstrąga - ale nie jest to konieczne po prostu ryba ładniej się prezentuje), delikatnie posolić i popieprzyć zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz ryby.
2. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Smażymy ją na wolnym ogniu na patelni na 1/4 części masła, aż do miękkości - podlewając bulionem.
3. Usmażoną marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny mieszamy, dosmakowujemy delikatnie solą, pieprzem i wkładamy do środka ryby zaszywając ją bądź spinając wykałaczkami.
4. Ryby obtaczamy w mące i podsmażamy je na masełku (3/4 porcji) na patelni z obydwu stron, aż się zrumienią.
5. Podsmażone ryby polewamy miodem (rozsmarowując go delikatnie na skórze ryby).
6. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
7. Układamy je na dużym talerzu, ozdabiamy migdałami i podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia.

A do tego białe winko i Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: