Sosy z mojej ksiązki kucharskiej*

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
Tak jak na "zupach" wklejam tutaj wszystkie przepisy na sosy jakie mam w tej chwili w swojej komputerowej książce kucharskiej
icon_smile.gif

Może komuś się przyda
icon_smile.gif
:


Serowo-groszkowy

Parę serków topionych (ile duszazapragnie) wrzucasz do garnka ( możesz dolać troszkę wody lub rosołu, coby się nie przypaliły), roztapiasz je ciąglemieszając, żeby nie było grudek ( możesz dolewać rosołu, jak będziesz widziała, że masa gęstnieje), na koniec dodajesz groszek zielony, odcedzony, dolewasz więcej rosołu i gotujesz na maleńkim ogniu przez jakieś 15 minut.

Studzisz i miskujesz.


Czosnkowy

1/2 litra jogurtu naturalnego bez cukru
1/2 kg ogórków kiszonych
2 łyżki musztardy
3 łyżki ketchupu
pieprz czarny mielony
czosnek-wg uznania ( ja daję dużo )

Ogórki zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, wrzucić na sitko i odsączyć (trzeba trochę wycisnąć łapką). Można też pokroić ogórki na specjalnej tarce w maleńkie słupki albo na drobną kosteczkę.
Czosnek zmiażdżyć. Im miażdżarka ma mniejsze dziurki tym lepiej.
Jogurt wchlupać do miski.
Dodać ketchup.
Dodać musztardę.
Dodać pieprz. Im więcej tym sos z czasem nabiera mocy.
Dodać czosnek.
Wymieszać.
Dodać odsączone ogórki.
Wymieszać.
Schłodzić.
Sos powinien się "przegryźć" w lodówce przynajmniej dwie godziny.
Sos przechowywać w lodówce. Im więcej czosnku tym dłuższy okres przydatności do spożycia. Przy średniej ilości czosnku, po pięciu dniach też można go spokojnie zjeść. Co najważniejsze, w tym sosie czosnek nie zmienia smaku.



Bez nazwy

2 szkl. majonezu,
1 łyżeczka sosu tabasco,
1 łyżka drobno pokrojonych korniszonów,
1 łyżka drobno pokrojonych pieczarek marynowanych,
1 łyżka drobno posiekanych śliwek marynowanych,
1 łyżka drobno posiekanej papryki marynowanej,
10 zielonych oliwek,
2 jajka,
1-2 dymki wraz ze szczypiorem,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
1 łyżka czerwonego octu winnego.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Naprawdę drobno. Tak samo, czyli drobno posiekać cebulkę ze szczypiorem i oliwki.
Do miski wlać majonez, oliwę i ocet, po czym starannie wymieszać. Wrzucić stertę pozostałych składników i wymieszać. Oczywiście z braku śliwek czy jakiegokolwiek innego produktu marynowanego (są tacy, którzy po prostu nie lubią pieczarek...) zastąpić je większą dawką reszty. Bo sos powinien być gęsty. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Musi się przegryźć.
Jeżeli dodatkowo do sosu doda się łyżkę keczupu lub pół łyżki przecieru sos będzie miał fantastyczny kolor.


Pieczarkowy

30 dag pieczarek
1-2 lyzki masla
troche wegety
koperek
sol
pieprz
maka.

zaczynam od obrania pieczarek i pokrojenia ich w plasterki, nastepnie rozgrzewam maslo w rondelku i na nie wrzucam pieczarki, smaze kilka minut na duzym ogniu, tak aby puscily sok. teraz sole i doprawiam pieczarki pieprzem i wegeta, siekam koperek i dorzucam go do pieczarek, calosc zalewam goraca woda tak aby pieczarki byly przykryte. zostawiam je teraz w spokoju zeby sie dusily. gdy juz beda pysznie miekkie rozrabiam w 1/3 szkl wody 2 lyzeczki maki, zdejmuje sos z palnika i zageszczam maka. stawiam sosik znowu na palnik i mieszam dokladnie zeby sie zagotowal.

Można sosik zabielić śmietaną lub jogurtem.


Pychotka


Tatarski

200 ml majonezu
150 ml śmietany 18%
czubata łyżka kaparów
2 ogórki konserwowe
garść marynowanych pieczarek
sól, pieprz

Ogórki, grzybki i kapary drobno pokroić, dokładnie wymieszać z majonezem i śmietaną. Wszystko przyprawić do smaku.

Nie ma nic prostszego jak domowy sos tatarski. Jest świetny szczególnie do potraw w galarecie. I moja rada - nie rezygnujcie z kaparów jako składnika tego sosu. Nadają mu specyficzny, lekko kwaśny smak. Pycha.
Ilość pokrojonych grzybków, ogórków i kaparów można oczywiście dowolnie zmieniać, zależnie od indywidualnego smaku, podobnie jak stosunek śmietany do majonezu.


bez nazwy

SKŁADNIKI:
ketchup,
pieprz,
miód,
imbir,
oliwa lub olej,
2 ząbki czosnku,
ostra papryka.

PRZYGOTOWANIE:
Na szklankę ketchupu 2 łyżeczki oliwy lub oleju, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę imbiru, 2 łyżeczki miodu, i ostra papryka wedle smaku tylko nie chili. Wszystko wymieszać.
Sos do wszystkiego począwszy od chipsów skończywszy na grilu



Sos do mięsa

SKŁADNIKI:
pól kostki masła,
szklanka gęstej śmietany,
boczek lub bekon (4-5 kawałków, plasterków),
łyżka kwaśnej śmietany,
pól szklanki utartego sera,
jedno jajko,
oregano,
bazylia,
czosnek,
sól,
pieprz,
cukier,
curry,
chilli.

PRZYGOTOWANIE:
W średnim rondelku rozgrzać masło, dodać pokrojony w małe kawałeczki bekon (najlepszy jest bekon z indyka), podgrzewać na małym ogniu, mieszając przez 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszać bardzo dokładnie śmietanę, kwaśna śmietanę, jajko i ser. Powoli wlać powstałą masę do masła energicznie mieszając i redukując jeszcze bardziej ogień. Gotować aż zgęstnieje przez kilka minut, cały czas mieszając i dodając przyprawy: pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki sproszkowanego czosnku, sól, biały pieprz, szczypta cukru, szczypta curry, szczypta chili.


Beszamelowo-cebulowy

SKŁADNIKI:
2 łyżki masła,
łyżka posiekanej cebuli,
3-4 łyżki mąki,
3 szklanki przegotowanego zimnego mleka,
sól,
pieprz,
zielenina

PRZYGOTOWANIE:
Masło rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, smażyć, aż będzie szklista, wsypać mąkę, wymieszać, smażyć mieszając, aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Mieszając zasmażkę wlewać mleko, przyprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę mieszając doprowadzić do zagotowania się, gotować na małym ogniu około 20 min. Przecedzić.


Beszamelowo-jajeczny

SKŁADNIKI:
2 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
3 szklanki przegotowanego zimnego mleka,
20 dag żółtego sera (najlepiej parmezanu),
2 jajka,
sól


PRZYGOTOWANIE:
Masło rozgrzać w rondlu, wsypać mąkę, wymieszać, smażyć mieszając, aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Mieszając zasmażkę wlewać mleko i sól. Doprowadzamy do wrzenia a następnie, ciągle mieszając dodajemy ser. Należy uważać, aby ser dobrze się rozpuścił. Zestawiamy sos z ognia.
Na koniec mieszając dodajemy dobrze rozbite jajka.


Sos Cumberland

SKŁADNIKI:
0,5 pomarańczy,
0,5 cytryny,
0,25 czerwonego wina,
250 g konfitury z borówki,
20 g czerwonego porto,
szczypta imbiru mielonego,
szczypta pieprzu cayen.

PRZYGOTOWANIE:
Wino wlać do rondelka i dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Gotować przez 10 minut. Dodać konfiturę z borówki i gotować przez następne 5 minut. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok i dodać do smaku. Po ugotowaniu przecedzić wszystko przez bardzo gęste sito i przetrzeć. Odstawić do wystudzenia

(szczególnie dobry do pasztetów).


Sos ogórkowy

SKŁADNIKI:
300 ml wywaru z kości i warzyw,
100 ml śmietany,
15 dag kwaszonych ogórków,
masło do ogórków,
4 dag szynki,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
natka pietruszki,
sól,
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ogórki obrać, pokroić w paseczki, usuwając pestki, dodać masło, skropić wodą i dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać ogórki, gotować około 10 min na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną szynkę, doprawić, zmiksować.


Sos musztardowy

SKŁADNIKI:
4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki cukru,
2 - 3 łyżki musztardy.


PRZYGOTOWANIE:
Żółtka utrzeć z oliwą, cukrem i musztardą. Doprawić do smaku solą i ewentualnie octem.


Sos serowy, szczególnie do grzanek

SKŁADNIKI:
45 dag utartego żółtego sera,
4 łyżki masła,
1/2 szklanki śmietany,
2 jaja,
sól,
pieprz,
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

PRZYGOTOWANIE:
Rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą, wsypać ser, mieszając podgrzewać, aż ser się roztopi. Roztrzepać jaja ze śmietaną, stopniowo wlewać do sera, mieszać do połączenia się składników. Przyprawić solą i pieprzem, wlać wino, podgrzewać stale mieszając, aż powstanie jednolita masa.



Koperkowo-chrzanowy

2 pojemniczki jogurtu
2 łyżki majonezu
2/3 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz, cukier
pęczek koperku
2/3 ząbki czosnku ( wyciśnięte )


Jogurt wymieszać z majonezem i chrzanem. Dodać posiekany koperek, sól, pieprz i odrobinę cukru i czosnek. Wymieszać i wstawić do lodówki.
Można przed podaniem delikatnie podgrzać....pyyyycha
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
Paula matko kochana, dopiero teraz zauważyłam Twój post :oops: , wybacz.

Sos bez nazwy, ten który w składzie ma miód, moim zdaniem najsmaczniejszy z kurczakiem, natomiast ogórkowy, raczej do kanapewk, ale ostatnio jedliśmy z pulpetami i też było ok.
icon_smile.gif

Drugi, bez nazwy, ten ze śliwkami, jest boski do chleba tostowego.....hmmm, mniam
icon_smile.gif