Nalewka z czerwonych porzeczek*

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
szklanka soku ze świeżych czerwonych porzeczek
12 dag rodzynek
laska cynamonu
2 goździki
1/2 l wody
25 dag cukru
0,4 l spirytusu

1. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Wlewamy do słoja i łączymy z sokiem porzeczkowym. Dodajemy spirytus, rodzynki, cynamon i goździki. Słój szczelnie zamykamy i wstrząsamy, by składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół roku.
2. Po tym czasie nalewkę filtrujemy (bardzo wolno to idzie) i przelewamy do butelki. Jest od razu gotowa do picia <!--emoid:cheers:--><!--endemo-->
Bardzo mi smakuje <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Nastawiona - opinia za pół roku
icon_smile.gif

P.S. Podbijam, bo czas porzeczek nastał...

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Możesz śmiało zrobić wg. przepisu....tak jest tylko 0,4 litra co się &quot;rozcieńczy&quot; z 0,5 litra wody...dodatkowo porzeczki też puszczą sok....będzie pycha....co najwyżej jak będzie nadal za &quot;mocne&quot; dla ciebie rozcieńczysz....o zgrozo! ;) niewielką ilością wody .

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
marcychna @ 10 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=726628Możesz śmiało zrobić wg. przepisu....tak jest tylko 0,4 litra co się &quot;rozcieńczy&quot; z 0,5 litra wody...dodatkowo porzeczki też puszczą sok....będzie pycha....co najwyżej jak będzie nadal za &quot;mocne&quot; dla ciebie rozcieńczysz....o zgrozo! ;) niewielką ilością wody .
mogę zastapić czerwona porzeczkę czarną ?
lecker.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Oczywiście. Metoda robienia jest uniwersalna, mozna dowolnie zmieniac smak nalewki, zmieniając owoce.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Agrest też. W sumie porzeczki i agrest raczej podobnej kwasowości są, więc cukru może być tyle samo.

Co do cynamonu hmm... Przed butelkowaniem i tak trzeba przefiltrować, więc to raczej bez roznicy czy dasz mielony czy w lasce
icon_wink.gif
A ile - na oko
icon_wink.gif
Łyżeczka??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Oj jest różnica....czy sypany cynamon czy w lasce....filtrowanie nalewki z sypanym cynamonem to koszmar !! ....zawsze dodaję cynamon w laskach i nie mam problemów z filtrowaniem i smak moim zdaniem jakby lepszy był.

Jeśli chcesz zrobić z czarnych porzeczek to lepiej zrób smorodinówkę...przepis sprawdzony i nalewka godna
icon_smile.gif

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
marcychna @ 12 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=726997Oj jest różnica....czy sypany cynamon czy w lasce....filtrowanie nalewki z sypanym cynamonem to koszmar !! ....zawsze dodaję cynamon w laskach i nie mam problemów z filtrowaniem i smak moim zdaniem jakby lepszy był.

Jeśli chcesz zrobić z czarnych porzeczek to lepiej zrób smorodinówkę...przepis sprawdzony i nalewka godna
icon_smile.gif
podasz mi stronę na której moge znaleśc przepis marcysiu
bussi.gif

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Ilona @ 11 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=726955Agrest też. W sumie porzeczki i agrest raczej podobnej kwasowości są, więc cukru może być tyle samo.

Co do cynamonu hmm... Przed butelkowaniem i tak trzeba przefiltrować, więc to raczej bez roznicy czy dasz mielony czy w lasce
icon_wink.gif
A ile - na oko
icon_wink.gif
Łyżeczka??
Ilonko a jeżeli zostanie troszke po przefiltrowaniu cynamonu i zakorkowaniu to nie popsuje się alkohol ???

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
U mnie stoi dopiero 3 tygodnie i ma piękny kolor, mam nadzieję, że wyjdzie pyszna.
Wyczytałam, że nalewka z czerwonych porzeczek działa wzmacniająco, reguluje procesy
trawienia, polecana także przy chorobach gardła. Należy pić łyżkę stołową nalewki dwa
razy dziennie,przy przeziębieniu nawet kilka razy dziennie.
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy