Łopatka peklowana na "sucho"

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
łopatka wieprzowa
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
łyżeczka kolendry
łyżeczka "czubricy"
kilka ziaren czarnego pieprzu
3 łyżki soli
główka czosnku

Przyprawy utłuc w moździerzu na gładką masę.
Natrzeć tym łopatkę i zostawic na conajmniej 5 dni w zimnym miejscu (ja trzymam 7).
Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 deg C 90 minut na kilogram mięsa.
Dobre i na ciepło i na zimno.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Czy mogę zastąpić czubricę cząbrem?
 

tinca

Member
Sty 12, 2005
74
0
0
Zainteresował mnie ten przepis więc poszukałem: Czubrica pochodzi z terytoriów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Hodowana jest w wielu krajach, m.in. w Bułgarii. Czubrica posiada mocny, przyjemny zapach oraz gorzki i cierpki smak. Zawiera masło eteryczne i wiele witamin, m.in. witaminę C. Wysuszona czubrica ma mocniejszy aromat niż świeża. W kuchni bułgarskiej czubrica należy do najbardziej preferowanych przypraw. Dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola, soczewica, dania z mięsem baranim i jagnięcym, oraz do zup i jachniji.

Czubrica jest podstawowym składnikiem mieszanki "szarena soł" (w tłumaczeniu oznacza "kolorowa sól"), która jest używana przy robieniu wędlin oraz przy konserwowaniu warzyw. Istnieje wiele różnych rodzajów szarena soł. Różnią się one kolorem, smakiem wskutek dodania innych przypraw, np. papryki słodkiej, mielonego czosnku i soli. Bardzo popularne jest sprzedawanie w jednym słoiczku różnych rodzajów szarena soł, tworząc wymyślne kolorowe wzory. Często spotykane rodzaje szarena soł to: smardała, czubrica po panagiurski, trapezna czubrica oraz czubrica po szopski.

http://www.bulgaricus.com/kuc_wsz_02.phpTrudno raczej czymkolwiek tą czubricę zastąpić, a wydaje się ciekawą przyprawą. Idzmy więc dalej czubrica (Chenopodium ambrosioides)
3022.jpg

Oto nasiona oferowane do sprzedazy

A ta wygląda to ziele


chenopodium-ambrosioides.jpg


Pazote.jpg

Powodzenia w szukaniu.
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Jest do kupienia w Polsce, można zastąpić majerankiem, od biedy.
 

Ti'Ana

Member
Sty 15, 2005
280
0
0
Jakie dobre... mmm...
Zamiast łopatki była szynka, trafiła mi się taka z warstwą tłuszczu, sól dodałam tuż przed pieczeniem, reszta się zgadza :mrgreen: Była miękka, krucha i nie ma już ani odrobiny
icon_sad.gif

Sól na koniec bo jakoś jestem przekonana, że wydobywa całą wilgoć z mięsa i pieczeń wychodzi sucha.
Przepis skopiowany, będzie powtarzany.