Zapiekane selery

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Zapiekane selery:

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.

2 średniej wielkosci selery,
250 g chudego białego sera,
4 łyżki słodkiej śmietany,
1 cebula,
pół papryki zielonej,
pół papryki czerwonej,
6 zielonych nadziewanych oliwek,
3 jaja,
1 łyżka siekanego świeżego: koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki,
sól.

Sos:

3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka musztardy,
pół łyżeczki pieprzu,
sól.

Selery myjemy bardzo dokładnie szczoteczką, po czym gotujemy pod przykryciem, w osolonej wodzie ok 40 min.
Studzimy je, obieramy kroimy w plastry o grubosci ok. 1 cm.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Dodajemy 3 łyżki ciepłej wody i starannie mieszamy.
Sosem tym zalewamy plastry selera.
Schładzamy.
Twaróg przepuszczamy przez sito i łączymy ze śmietaną.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Oczyszczone papryki kroimy w niewielkie kwadraty - oliwki kroimy w plasterki.
Jaja rozbijamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Z bialek ubijamy sztywną piane, którą mieszamy z twarogiem, żółtkami, cebulą, papryką, oliwkami i posiekaną zieleniną.
Plastry selera osączyć z sosu, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć przygotowaną masą i zapiekać 10 min w nagrzanym piekarniku do temp. 200*C.
Podawać gorące.

Zajadam się nimi - są pyszne!!!

Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 32.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: