Suflet z łososia
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
40 dkg mięsa świeżego łososia (lub pstraga),
250 ml śmietanki,
4 jaja,
białko z 4 jaj,
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny świeżej : zielonej pietruszki, szczypiorku,koperku, tymianku i szałwii,
sól, pieprz,
masło do smarowania formy.
Łososia należy obrać ze skóry - usunąć ości szczypcami.
Zmiksować mięso ryby.
Dodać jaja i śmietanę, po czym ucierać ok. 15 min, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ponownie zmiksować blenderem - doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać.
Białka, z dodatkiem odrobiny soli, ubić na sztywną pianę.
Stopniowo, dodajac łyżka po łyżce, połączyć ją z masa z łososia i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do nasmarowanej masłem formy sufletowej i piec ok. 25 min w nagrzanym do temp. 200*C piekarniku.
Zamiast łososia użyć można pstrąga łososiowego lub rzecznego.
POLECAM JEST WYŚMIENITY!!!
Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska"
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
40 dkg mięsa świeżego łososia (lub pstraga),
250 ml śmietanki,
4 jaja,
białko z 4 jaj,
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny świeżej : zielonej pietruszki, szczypiorku,koperku, tymianku i szałwii,
sól, pieprz,
masło do smarowania formy.
Łososia należy obrać ze skóry - usunąć ości szczypcami.
Zmiksować mięso ryby.
Dodać jaja i śmietanę, po czym ucierać ok. 15 min, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ponownie zmiksować blenderem - doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać.
Białka, z dodatkiem odrobiny soli, ubić na sztywną pianę.
Stopniowo, dodajac łyżka po łyżce, połączyć ją z masa z łososia i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do nasmarowanej masłem formy sufletowej i piec ok. 25 min w nagrzanym do temp. 200*C piekarniku.
Zamiast łososia użyć można pstrąga łososiowego lub rzecznego.
POLECAM JEST WYŚMIENITY!!!
Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska"
Ostatnią edycję dokonał moderator: