Bakłażany patriotyczne :)))

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
1 - 2 bakłażany
przecier pomidorowy lub pomidory w zalewie (ew, świeże , sparzone, obrane, pozbawionej pestek)
świeża bazylia (od biedy suszona )
chilli (świeże lub w proszku)
serek homogenizowany (typu Toska...)
czosnek (sporo)
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odłożyć (niech się pocą).
Bazylię rozdrobnic
Pomidory + oliwa+ bazylia + sól + pieprz +chilli gotować na małym ogniu (ok 20 min).
Serek homogenizowany połączyć z przetartym (zmiażdżonym) czosnkiem i solą. Wstawić do lodówki
Bakłażany opłukać i osuszyć. Smażyć na beztłuszczowej patelni (lub na grillu) z obu stron (tylko króciutko) .. mozna tez na zwykłej .. ale na oliwie / oleju

Na talerzu układać :
sos pomidorowy
bakłażany skropione oliwą
serek z czosnkiem
"wieżyczki" posypać pieprzem i udekorować liskiem bazylii