Brokuly pod pierzynka chlebowa
Bardzo dobre jako warzywny dodatek do obiadu lub danko samo w sobie
10 szkl brokulow( same rozyczki)
1/2 szkl drobno pokrojonej cebuli
6 lyzek masla
3 lyzki musztardy dijon
2 zabki czosnku-zmiazdzone
1 szkl startego parmerzanu
sol,pieprz
1 l-czka oregano suszonego( ja tam wole wiecej)
1 szkl bulki tartej
1 szkl tlustej smietanki
Brokuly gotowac przez 3-4 minut w osolonej wodzi.Nastepnie odcedziec i ostudzic
4 lyzki masla rozegrzac w patelce, Jak zacznie bombelkowac dodac cebule i czosnek.Gotowac az miekkie. DOdac musztarde i cala zawartosc patelki dobrze wymieszac
Na koncu dodac bulke tarta i wszystko jeszcze raz wymieszac.Doprawic sola , pieprzem i oregano. Gotowac do momentu az bulka tarta zacznie robic sie lekko brazowa, ostudzic. Kiedy mikstura jest chlodna, dodac 3/4 szkl startego parmerzanu i pozostale 2 lyzki masla- wymieszac
Brokuly przelozyc do naczynia zaroodpornego, dodac smietanke i pozostala 1/4 szkl sera- wymieszac.Na wierzchu brokul wylozyc cebulowa mieszanke .
Piec w 180C przez 30 minut

Bardzo dobre jako warzywny dodatek do obiadu lub danko samo w sobie
10 szkl brokulow( same rozyczki)
1/2 szkl drobno pokrojonej cebuli
6 lyzek masla
3 lyzki musztardy dijon
2 zabki czosnku-zmiazdzone
1 szkl startego parmerzanu
sol,pieprz
1 l-czka oregano suszonego( ja tam wole wiecej)
1 szkl bulki tartej
1 szkl tlustej smietanki
Brokuly gotowac przez 3-4 minut w osolonej wodzi.Nastepnie odcedziec i ostudzic
4 lyzki masla rozegrzac w patelce, Jak zacznie bombelkowac dodac cebule i czosnek.Gotowac az miekkie. DOdac musztarde i cala zawartosc patelki dobrze wymieszac
Na koncu dodac bulke tarta i wszystko jeszcze raz wymieszac.Doprawic sola , pieprzem i oregano. Gotowac do momentu az bulka tarta zacznie robic sie lekko brazowa, ostudzic. Kiedy mikstura jest chlodna, dodac 3/4 szkl startego parmerzanu i pozostale 2 lyzki masla- wymieszac
Brokuly przelozyc do naczynia zaroodpornego, dodac smietanke i pozostala 1/4 szkl sera- wymieszac.Na wierzchu brokul wylozyc cebulowa mieszanke .
Piec w 180C przez 30 minut