Brokuly pod pierzynka chlebowa

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Brokuly pod pierzynka chlebowa




Bardzo dobre jako warzywny dodatek do obiadu lub danko samo w sobie


10 szkl brokulow( same rozyczki)

1/2 szkl drobno pokrojonej cebuli

6 lyzek masla

3 lyzki musztardy dijon

2 zabki czosnku-zmiazdzone

1 szkl startego parmerzanu

sol,pieprz

1 l-czka oregano suszonego( ja tam wole wiecej)

1 szkl bulki tartej

1 szkl tlustej smietanki

Brokuly gotowac przez 3-4 minut w osolonej wodzi.Nastepnie odcedziec i ostudzic

4 lyzki masla rozegrzac w patelce, Jak zacznie bombelkowac dodac cebule i czosnek.Gotowac az miekkie. DOdac musztarde i cala zawartosc patelki dobrze wymieszac

Na koncu dodac bulke tarta i wszystko jeszcze raz wymieszac.Doprawic sola , pieprzem i oregano. Gotowac do momentu az bulka tarta zacznie robic sie lekko brazowa, ostudzic. Kiedy mikstura jest chlodna, dodac 3/4 szkl startego parmerzanu i pozostale 2 lyzki masla- wymieszac

Brokuly przelozyc do naczynia zaroodpornego, dodac smietanke i pozostala 1/4 szkl sera- wymieszac.Na wierzchu brokul wylozyc cebulowa mieszanke .

Piec w 180C przez 30 minut