Kuleczki orzechowe bardzo i słodkie

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Kuleczki orzechowe bardzo i słodkie

Uwaga! Tylko dla zagorzałych wielbicieli orzechów.

10 dag cukru pudru
15-18 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag słodkiej bułki tartej (zmielonych herbatników lub biszkoptów) = ok. 6 czubatych łyżek
10 dag miękkiego masła
2 łyżki płynu: wody, rumu itp. (w razie potrzeby)

Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać masło, zagnieść, aby składniki dobrze się połączyły, ewentualnie dolać płynu, zagnieść powtórnie. Schłodzić w lodówce. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Można obtaczać w drobno posiekanych orzechach, ale nie wiem, czy nie będą wtedy już przesadnie orzechowe
icon_biggrin.gif
.

Zamiast orzechów włoskich można oczywiście użyć orzechów laskowych lub migdałów.

420.jpg
 
  • Like
Reakcje: Jola57

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Robiłam te kuleczki w zeszłym roku synkowi na urodziny i były bardzo pyszne, oprócz tych były jeszcze kokosowe, ale te orzechowe chyba lepsze :mrgreen: